Legile justiţiei, din nou în comisia Iordache
Comisia parlamentară specială, condusă de Florin Iordache, se reuneşte pentru a dezbate şi vota amendamentele depuse de senatori la Legile justiţiei.
Articol de Cătălin Purcaru, 26 Martie 2018, 11:13
Comisia parlamentară specială, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, se reuneşte de la această oră pentru a dezbate şi vota amendamentele depuse de senatori la Legile justiţiei.
Dacă membrii comisiei vor adopta cele trei legi în şedința de astăzi, acestea urmează să fie trimise spre dezbatere şi vot la Senat, cameră decizională în acest caz.
Se anunță dezbateri aprinse în Comisie între parlamentari puterii și cei ai opoziției, așa cum s-a întâmplat și săptămâna trecută.
Organizația judiciară Statutul Magistraților și funcționarea CSM au trecut rapid de votul deputaților după numai două zile de dezbateri în comisie, unde articolele din cele trei legi au fost corectate în funcție de observațiile judecătorilor CCR.
De la această oră, membrii comisiei speciale privind legile justiției discută amendamentele depuse de senatori la cele trei proiecte legislative, iar în această după amiază actele normative ar urma să fie supuse dezbaterii și votului în plenul Senatului.
Printre cele mai importante modificări adoptate de deputați este excluderea președintelui României din procedura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Astfel, factorul politic a fost eliminat prin numirea președintelui și vicepreședinților acestei instituții, rolul fiind preluat de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, eroare judiciară comisă de un procuror sau magistrat în exercitarea funcției a fost redefinită.
Astfel, noua formulare arată că există eroare judiciară când un magistrat încalcă normele de drept procesual și material, fapt ce duce la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei. Noutatea este că Inspecția Judiciară se implică în procedura acțiunii regres.
Cu alte cuvinte, Ministerul de Finanțe va sesiza Inspecția Juridiciară pentru a verifica dacă eroare judiciară a fost cauzată de un procuror sau judecător cu reacredință sau neglijență. Plenul Senatului are rol decizional în privința reexaminării pachetului privind legile justiției.