Legile educaţiei aproape de aprobare
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, i-a prezentat premierului Emil Boc prevederile din codul elaborat pentru reforma din sistem.
28 August 2009, 09:34
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, i-a prezentat premierului Emil Boc prevederile din codul elaborat pentru reforma din sistem. Discuţiile au avut loc joi, după ora 21:00, la solicitarea premierului. Guvernul vrea să-şi asume răspunderea pentru legile educaţiei pe 2 septembrie şi a cerut un consens între codul elaborat de Ecaterina Andronescu şi proiectul consilierului prezidenţial Mircea Miclea.
Primul ministru spune că documentul elaborat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării conţine unele lucruri bune, dar nu respectă unele prevederi precum depolitizarea sau descentralizarea sistemului de învăţământ, prevăzute de Pactul pentru educatie pe care coaliţia de guvernământ s-a angajat să îl respecte în programul de guvernare. Agenţia Mediafax scrie că înainte de discuţiile de aseară cu Ecaterina Andronescu, premierul Emil Boc ar fi avut cobsultări şi cu consilierul prezidenţial Mircea Miclea, pe tema reformei în învăţământ, dar nu precizează la ce concluzii a ajuns în privinţa acestui proiect premiwerul Emil Boc. În mod firesc, PSD susţine proiectul ministrului său, Ecaterina Andronescu, şi acordarea a 6% din PIB sistemului din învăţământ. Liderul social-democrat Mircea Geoană spunea ieri, în Maramureş, că, de data aceasta, politicienii nu mai au voie să greşească în privinţa elaborării legilor educaţiei, pentru că de prea multe ori acestea au fost schimbate. Mircea Geoană a declarat că după 1990 "legea învăţământului a fost cea mai modificată lege din R. A fost schimbată de 1140 de ori, în 14 ani" a declarat liderul PSD Mircea Geoană.
De aceeaşi părere este şi liderul principalului partid de opoziţie, liberalul Crin Antonescu. Acesta susţine că "am avut, aproape cu fiecare mandat, cu fiecare ministru, ambiţia de a relua totul de la capăt. primul lucru care se poate face din punctul de vedere al politicienilor pentru educaţie este să se aşeze la masă, cu onestitate şi fără a se gândi imediat la ce imagine şi ce voturi obţin din discuţiile pentru educaţie".
Rămâne de văzut în ce fel se va putea ajunge la acest consens în câteva zile, până pe 2 septembrie, atunci când Cabinetul Boc şi-a anunţat intenţia de a-şi asuma răspunderea în parlament pe legile educaţiei.