Legea votului uninominal pur, "neconstituţională"
Curtea Constituţională a respins modificările la Legea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor. Scrutinul din toamnă ar putea să se desfăşoare după legea care a fost folosită şi în 2008.
Articol de Andrei Şerban, 27 Iunie 2012, 18:36
Nemulţumiţi de sistemul de vot propus de Uniunea Social Liberală care prevede că sunt aleşi deputaţi şi senatori, cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral este eliminat, democrat-liberalii au solicitat Curtea Constituţională să se pronunţe în acest caz.
Curtea s-a pronunţat şi a decis că legea votului uninominal pur, aşa cum l-ar fi vrut social-liberalii, nu este constituţională.
Curtea Constituţională a respins în totalitate modificările la Legea votului uninominal pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor.
Acest lucru înseamnă că viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc după legea care nu este modificată, care a fost folosită şi în alegerile din 2008 şi care stabileşte că deputaţii şi senatorii sunt aleşi în colegii uninominale prin redistribuirea voturilor.
Potrivit legii, Curtea Constituţională retrimite la parlament Legea votului uninominal pur pentru ca aceasta să fie modificată.
Parlamentul însă se află din această săptămână în vacanţă până la 1 septembrie.
Abia de atunci el va putea să modifice şi să adopte o nouă lege a votului uninominal pur, dar aceasta ar putea să nu mai fie folosită pentru următoarele alegeri parlamentare din lipsă de timp.
Aşa cum a declarat premierul Victor Ponta, dacă partidele politice parlamentare nu se vor înţelege atunci alegerile parlamentare trebuie să se desfăşoare pe data de 2 decembrie.
Dar, potrivit legii, guvernul trebuie să anunţe cu 90 de zile înainte de ziua votului data alegerilor parlamentare, aceasta înseamnă 2 septembrie, data la care guvernul trebuie să anunţe alegerile parlamentare.
Or, dacă parlamentul începe activitatea cel mai probabil luni, 3 septembrie, legea respinsă miercuri de Curtea Constituţională nu mai poate să fie folosită pentru aceste alegeri.
Singura variantă teoretic ar mai putea să fie ca modificările la legea alegerilor parlamentare să fie adoptate într-o sesiune extraordinară a parlamentului.