Legea siguranţei naţionale "are nevoie de reforme"
PSD, PNL şi UDMR au participat la consultările politice cu preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Oana Bâlă, 12 Aprilie 2016, 18:50
PSD, PNL şi UDMR, cele trei formaţiuni care au participat, astăzi, la consultările politice cu preşedintele Klaus Iohannis vizând modificarea legilor siguranţei naţionale, au fost de acord că acest domeniu are nevoie de reforme care să nu aducă atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.
Social-democraţii doresc să se implice, alături de guvern, în elaborarea pachetului legislativ care cuprinde Legea antiterorism, cea privind cartelele preplătite şi cea referitoare la securitatea cibernetică.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că deputatul Gregorian Pop şi fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Grindeanu au fost desemnaţi să participe la dezbaterile ce vizează noile legi.
Liviu Dragnea: Vrem să fim proactivi în aşa fel încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi pentru a câştiga timp.
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că liberalii îşi doresc un echilibru între respectarea dreptului cetăţenilor la viaţă privată şi siguranţa naţională.
Alina Gorghiu: Este nevoie de actualizarea legislaţiei. Această actualizare şi ajustare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlament. Am mai avut un eşec, de aceea delegaţia PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanţii celorlalte partide în comisia care va genera noua legislaţie.
Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că trebuie să existe un echilibru şi că libertăţile fundamentale nu trebuie sacrificate.
Kelemen Hunor: Controlul civil, controlul parlamentar trebuie să fie un control real şi nu trebuie să existe niciun domeniu, nici la Ministerul Apărării, nici la Ministerul de Interne, nici la DIICOT, nici la DNA, unde există tehnică, unde se face muncă informativă, fără să aibă un control parlamentar, fiindcă în acest moment doar SRI şi SIE se află sub un control parlamentar.
Mâine sunt aşteptaţi la consultări, la Palatul Cotroceni, reprezentanţii UNPR, ALDE şi cei ai grupurilor minorităţilor naţionale.
Şi premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit în această după-amiază cu ministrul comunicaţiilor, Marius Bostan, dar şi cu şefii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru a discuta despre pachetul de legi privind siguranţa naţională.