Legea sănătăţii, "greu de modificat"
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că actuala lege a sănătăţii este dificil de schimbat pe termen scurt pentru că are "632 de articole şi peste 1200 de modificări".
Articol de Adriana Turea, 07 Ianuarie 2013, 19:16
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, susţine că nu pot fi aduse schimbări actualei legi a sănătăţii.
Profesor doctor Vasile Astărăstoae a precizat că modificările aduse actualului act normativ ar putea să depăşească numărul de modificări acceptate de lege.
Vasile Astărăstoae afirmă că în memorandumul cu FMI este specificată în mod clar o nouă lege a sănătăţii şi spune că nu ştie dacă FMI va mai aloca un interval de timp, încât o nouă lege să fie redactată, pe baza altor principii decât cele care au fost negociate.
Declaraţia a fost făcută după ce ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat pentru Radio România Actualităţi că nu este necesară o nouă lege a sănătăţii, ci să se corecteze actualul act normativ.
Medicul Vasile Astărăstoae a menţionat că este bine că se încearcă să se facă ceva pentru doctori, astfel încât să crească salariile acestora, dar trebuie să fie dezbătute criteriile în funcţie de care se realizează acest lucru.
Audio: Profesorul doctor Vasile Astărăstoae spune că actuala lege a sănătăţii are 632 de articole şi peste 1200 de modificări.
Profesor doctor Vasile Astărăstoae spune că modificarea legii sănătăţii trebuie să se facă în urma unui sistem de dezbatere publică.
Totodată el explică faptul că în memorandumul cu FMI este prevăzută realizarea unei noi legi a sănătăţii.
Audio: Profesorul doctor Vasile Astărăstoae despre memorandumul cu FMI.
Pe de altă parte, ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu este de părere că deocamdată trebuie modificată actuala lege a sănătăţii şi doar mai încolo ea trebuie schimbată în totalitate.
Audio: Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vorbeşte despre modificarea cât mai rapidă a legii sănătăţii.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a mai precizat că Sănătatea ar putea să obţină un buget cu 30% mai mare în acest an.
Sănătatea ar putea să obţină un buget cu 30% mai mare în acest an, spune ministrul Eugen Nicolăescu, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.
Deşi procentul pare mare, el admite că această creştere solicitată în proiectul de buget aflat în discuţie în această perioadă nu face decât să atenueze uşor deficitul existent în acest sector.