Legea produselor româneşti "nu este respectată de toate marile magazine"
Evaluarea a avut loc astăzi la Camera Deputaţilor, iar la dezbatere au participat atât reprezentanţii producătorilor, cât şi cei ai autorităţilor de verificare şi control.
Articol de Amalia Bojescu, 23 August 2016, 15:21
Legea care obligă comercianţii să expună la raft în proporţie de 51% produse româneşti nu este respectată de către toate marile magazine, atrag atenţia deputaţii din Comisia pentru agricultură.
Evaluarea a avut loc astăzi la Camera Deputaţilor, iar la dezbatere au participat atât reprezentanţii producătorilor, cât şi cei ai autorităţilor de verificare şi control din domeniu.
Ministerul Agriculturii a anunţat că lucrează la un proiect de act normativ prin care să clarifice prevederile contestate de lanţurile comerciale.
Reprezentanţii producătorilor susţin că legea adoptată vine în sprijinul lor, dar trebuie clarificate problemele ce ţin de aplicarea actului normativ şi plata şi facturarea serviciilor.
Mihai Vişan, director Romalimenta, a atras atenţia că nerezolvarea acestor aspecte va bloca negocierea contractelor.
Mihai Vişan: "Nu se fac comenzi, avem stocuri în fabrici, mergem cu avocaţi şi toată lumea îşi dă cu părerea pe unde să ascundem aceste servicii, datorită prevederii din Legea 150."
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Laurenţiu Baciu, i-a acuzat pe reprezentanţii supermarketurilor de lăcomie, în ceea ce priveşte vânzarea produselor.
Laurenţiu Baciu: "S-a ajuns la preţuri de patru, cinci, chiar şi de şase, şapte, opt ori preţul faţă de producător. Dacă acum mă duc în magazin şi am găsit la 4,8 lei/kg de roşii, dar ce i-ai făcut la roşia aia? Că ai luat-o de la Vlad cu un leu."
O altă problemă ridicată a fost definirea produsului proaspăt.
Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, spunea că aceasta este cuprinzătoare şi că exclude berea şi băuturile energizante şi carbogazoase.
Pe de altă parte, la Ministerul Agriculturii, este în lucru o hotărâre de guvern care să definească lanţul scurt de aprovizionare.
Până în acest moment nu s-a ajuns la un consens între minister şi reprezentanţii producătorilor şi comercianţilor.