Legea privind asistenţa socială, în dezbaterea Senatului
Proiectul legii privind asistenţa socială îşi propune să reducă, până în 2013, cheltuielile cu asistenţa socială şi să-i încurajeze pe beneficiarii acestui tip de ajutor să intre în câmpul muncii.
Articol de Alina Stănuţă, 13 Septembrie 2011, 16:26
Proiectul legii privind asistenţa socială a intrat în dezbaterea Senatului, la comisia de muncă.
Prezent la lucrări, ministrul de resort, Sebastian Lăzăroiu, a declarat că acest proiect de lege îşi propune să reducă, până în 2013, cheltuielile cu asistenţa socială şi să-i încurajeze pe beneficiarii acestui tip de ajutor să intre în câmpul muncii.
"Reducerea dependenţei asistaţilor sociali faţă de stat. Cu alte cuvinte, încercăm să-i ajutăm pe cei care au cu adevrat nevoie de ajutor din partea statului şi să nu îi facem să depindă pe o perioadă nedeterminată de aceste ajutoare. Al doilea obioectiv fundamental al acestei legi este să reducem fraudele şi erorirle din sistem, care sunt foarte numeroase, în acest moment", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a depus mai multe amendamente la acest proiect de lege, afirmă că se urmăreşte realizarea de economii, nu creşterea randamentului prestaţiilor sociale.
"Nimeni nu spune că nu există abuzuri şi că nu există o alocare uneori iraţionalăa acestor resurse, dar când pleci în această socoteală cu ideea că trebuie să reduci de la asiastenţă socială pentru a te încadra într-un deficit bugetar, suntem în afara unei logici şi suntem în afara Constituţiei care spune clar că România este un stat social. Suntem statul european care cheltuim cei mai puţini bani cu prestaţii sociale, pe cap de locuitor, ultimii din Uniunea Europeană", a declarat Mircea Geoană.
Senatul este primă cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.