Legea educaţiei, contestată de opoziţie
PNL spune că va depune o moţiune simplă privind noul proiect al educaţiei.
29 Martie 2010, 14:18
Preşedintele Traian Basescu a declarat, la dezbaterea publică din Parlament a noii legi a educaţiei, că singura solutie pentru a avea o lege bună este depolitizarea discuţiilor şi asupra acestui subiect.
Şeful statului a mai spus că deprecierea continuă a sistemului de învăţământ reclamă intervenţia urgentă în adaptarea acestuia la realităţile economiei.
Premierul Emil Boc a declarat că proiectul noii legi a educaţiei va reduce cu 25% programa şcolară, pe care a apreciat-o drept supraîncărcată.
El a menţionat, de asemenea, faptul că se va reduce numărul de ore în învăţământul primar şi gimnazial şi că va fi introdus programul "Şcoală după şcoală", prin care elevii îşi vor putea face temele supravegheaţi de profesori.
Proiectul actual al legii educaţiei conţine multe articole contestate.
Părinţii sunt nemulţumiţi în principal de o nouă modificare a modului în care vor fi susţinute examenele naţionale şi se declară îngrijoraţi de intenţia ca clasa a 9-a să facă parte din ciclul gimnazial.
Pe forumul aflat pe site-ul de promovare a legii Ministerului Educaţiei profesorii critică, în special, desfiinţarea titularizării lucru care va duce, spun ei, la abuzuri din partea directorilor de şcoli.
În plus, partidele de opoziţie -PSD şi PNL - au refuzat să participe la dezbaterea proiectului legii educaţiei iar liberalii chiar au anunţat intenţia de a depune o moţiune pe această temă.
PNL atrage atenţia asupra deteriorării sistemului educaţional din România, spunea chiar liberalul Andrei Marga, rectorul Universităţii de la Cluj.
În moţiunea simplă ce va fi depusă în zilele următoare la Senat, PNL anunţă va puncta problemele din educaţie cum ar fi disponibilizările cadrelor didactice, despre care Andrei Marga spunea că nu sunt necesare şi legea salarizării unitare, care în opinia liberalilor, scade veniturile personalului din învăţământ.
De asemenea, în moţiunea simplă se va face referire şi la bugetul destinat educaţiei considerat insuficient dar şi la modul de concepere şi discutare a legii educaţiei.
Andrei Marga a precizat că în alte ţări, legi de asemenea importanţă s-au dezbătut în doi, trei ani şi nu doar în câteva zile.
Şi PSD condamnă modul formal, spunea preşedintele Victor Ponta, în care s-a organizat dezbaterea proiectului legii educaţiei.
Mai mult, PSD solicită demisia ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, pe motiv că nu ar fi capabil să gestioneze acest proiect.
Victor Ponta a mai precizat că în ultimii ani au avut loc prea multe reforme în educaţie iar o nouă schimbare ar trebui să fie mult mai serioasă şi să se facă într-un timp rezonabil.