Legea "dai casa băncii și scapi de datorii", adoptată de Camera Deputaţilor
Cetăţenii care au credite imobiliare şi nu mai pot achita ratele, pot scăpa de datorie dacă predau băncii bunul imobiliar ipotecat, potrivit legii adoptate de Camera Deputaţilor.
Articol de Angela Matei, 25 Noiembrie 2015, 19:26
Cetăţenii care au credite imobiliare şi nu-şi mai pot achita ratele, pot scăpa de datorie dacă predau băncii bunul imobiliar ipotecat.
Legea care prevede această metodă de ieşire din impas a fost adoptată, astăzi, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Orice persoană care nu mai poate plăti creditul va avea posibilitatea să cedeze băncii imobilul ipotecat, iar datoria se stinge astfel fără alte penalizări sau costuri pentru restanţieri.
În acest sens, împrumutatul trebuie să transmită băncii o notificare, prin avocat, notar sau executor judecătoresc, în care arată că a hotărât să îi transfere imobilul ipotecat.
Creditorul este obligat să se prezinte la un notar pentru a semna actele, după care nu mai poate emite alte pretenţii de la debitor.
Iniţiator al proiectului, deputatul PNL, Daniel Zamfir, a subliniat ca prin adoptarea acestei legi, banca se va putea îndrepta doar asupra bunului ipiotecat.
"Va fi o mai mare responabilizare a bancherilor în acordarea viitoarelor credite, iar în privina celor în curs, va determina băncile să renegocieze în condiţii mult mai echitabile rambursarea creditului", a spus Daniel Zamfir.
Şi reprezentanţii ALDE au susţinut că legea va responsabiliza instituţiile creditoare, iar deputaţii UDMR au atras atenţia că băncile vor trebui să-şi asume faptul că evaluarea imobilelor achiziţionate a fost făcută de experţii impuşi de ele.
Deputatul PSD, Emil Niţă, a explicat la rândul său că potrivit noilor prevederi, riscul va fi împărţit echitabil între bănci şi clienţi.
"La un moment dat, este posibil ca piaţa să nu mai acopere 100% acele garanţii pe care omul le pune în contract, dar nu are omul nicio vină. Omul poate este onest şi omul poate se află într-o situaţie dificilă nu din vina lui", a spus Emil Niţă.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.