Legea conversiei creditelor în franci eveţieni declarată neconstituţională
Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a declarat că reconversia la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2017, 15:40
Curtea Constituţională a decis, astăzi, că proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni este neconstituţional. Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a declarat că există cel puţin două motive pentru această decizie: primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că există o diferenţă substanţială între forma adoptată de Senat şi cea adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Valer Dorneanu: "Faptul că a doua cameră, respectiv camera decizională - Camera Deputaţilor, este decizională, nu înseamnă că poate să adopte legea într-un mod numai al ei propriu, pentru că, fiind şi cameră decizională, trebuie să ţină cont şi de expresia texelor pe care le-au adoptat cei din prima cameră, în cazul acesta Senatul.
De asemenea, s-a considerat, că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene."
Vă reamintim, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie 2016. Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului.
Legea a fost atacată la Curtea Constituţională de fostul Executiv, premierul de atunci, Dacian Cioloş, declarând că a făcut acest lucru pentru clarificări, nu pentru că ar fi împotriva actului normativ.