Legea ANI, "neconstituţională"
Curtea Constituţională a decis că legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate este neconstituţională, în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Iulie 2010, 19:15
Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Comunicatul Curtii Constitutionale arată că Senatul României nu a ţinut cont de aspectele de procedură invocate ca neconstituţionale, deşi ele au fost subliniate şi în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului şi în plenul acestei Camere", a spus secretarul general al ANI, Horia Georgescu, adăugând că decizia este "o evoluţie pozitivă".
Decizia a fost luată de Plenul Curţii în unanimitate după ce, în urmă cu şase zile, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea cu privire la Legea ANI modificată şi completată.
Şeful statului a reclamat că legea ANI cuprinde aspecte de neconstituţionalitate extrinsecă, deoarece în adoptarea sa nu s-au respectat exigenţele legate de traseul legislativ.
În cererea de sesizare Traian Băsescu a invocat articole din Constituţie, precum şi regulamentele de funcţionare ale celor două Camere şi a precizat că Senatul a legiferat în materia comisiilor de cercetare a averilor, chestiune de competenţa Camerei Deputaţilor.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei care se publică în Monitorul Oficial al României.
De la data publicării, decizia este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor.
Decizia se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.