Legea adopţiilor în dezbatere parlamentară
Modificările la legea adopţiei urmează să primească astăzi votul final în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Articol de Alina Bordeiaşu, 16 Martie 2016, 13:46
UPDATE: Modificările la Legea adopţiei au fost votate astăzi în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Documentul stabileşte termene mai scurte şi proceduri mai simple pentru adopţia unui copil.
Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au susţinut simplificarea proceselor de adopţie, în condiţiile în care în România, aproape 60.000 de minori se află în grija statului, după ce au fost abandonaţi de părinţi.
___________________________________________________________
Modificările la legea adopţiei urmează să primească astăzi votul final în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Documentul stabileşte termene mai scurte şi proceduri mai simple pentru adopţia unui copil. În dezbaterile din această dimineaţă, deputaţii au subliniat din nou necesitatea simplificării proceselor de adopţie, în condiţiile în care în România aproape 60 de mii de minori se află în grija statului după ce au fost abandonaţi de părinţi.
Deputatul PNL Florica Cherecheş spunea că aceste modificări vin în sprijinul copiilor abandonaţi şi al familiilor care vor să adopte.
Florica Cherecheş:Anul trecut, de exemplu, până la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declaraţi adoptabili şi doar 562 au fost adoptaţi anul trecut, în România, naţional, şi 11 copii internaţional.
Şi parlamentarii PSD susţin acest proiect de lege. Deputaul social-democrat Rovana Plumb declara că procedurile privind adopţia se simplifică, iar sistemul devine mai flexibil.
Rovana Plumb:Este vorba de acel concediu de acomodare şi indemnizaţia aferentă şi bineînţeles o majorare a perioadei în care este valabil atestatul.
Documentul prevede acordarea unui concediu de acomodare de cel mult un an şi a unei indemnizaţii lunare de 1.700 de lei pentru părinţii care adoptă copiii mai mari de doi ani.
Tot pentru părinţii care urmează să adopte, se extinde perioada de valabilitate a atestatului, astfel încât, dacă într-un an nu au reuşit să adopte un copil, mai au la dispoziţie încă un an.
De asemenea, proiectul stabileşte că minorul este declarat adoptabil în cazul în care familia naturală nu se prezintă la primele două termene stabilite de judecător.