Laureații premiului național de poezie Mihai Eminescu
Juriul a decis ca Premiul Național de poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, ajuns la editia a 29-a, să fie decernat poetului, prozatorului și dramaturgului OVIDIU GENARU.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 15 Ianuarie 2020, 18:19
Cel mai valoros premiu al culturii românești a fost înmânat astăzi, la Botoșani, în cadrul unei Gale care a încheiat ediția a 51-a a Zilelor Eminescu.
În urma votului secret, juriul, condus de Nicolae Manolescu, a decis ca Premiul Național de poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, ajuns la editia a 29-a, să fie decernat poetului, prozatorului și dramaturgului OVIDIU GENARU.
În acest an au mai fost nominalizați încă opt scriitori, selectați în urma unui sondaj: Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Matei Vişniec, Cassian Maria Spiridon şi Lucian Vasiliu.
Laureatul a primit o cunună cu lauri,un premi în valoare brută de 40.000 de lei și titlul "Cetățean de onoare al municipiului Botoșani", oferite de Consiliul local și Primăria Municipiului Botoșani.
Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM pe anul 2019, ediția a XXII-a, asigurat de Consiliul Județean prin Memorialul Ipotești, a fost decernat tinerei Anastasia Gavrilovici cu "Industria liniștirii adulților".
Pentru acest premiu, în valoare brută de 3.500 de lei, juriul a nominalizat cinci din 18 autori înscriși în concurs, și care au debutat cu volume de poezie în 2019.
Au mai fost nominalizați:
Jesica Baciu cu volumul "jes",
Timoteiu Drob cu "Tone de aur",
Tudor Pop CU "Softboi Mimosa" și
Vlad Sibechi cu "Meditațiile bătrânului despre libertate".
Ovidiu Genaru este numele literar al lui Ovidiu Bibere (n. 10 noiembrie 1934, Bacău). El este poet, dramaturg, publicist, traducător și pictor de icoane.
A debutat în revista Luceafărul, în 1964 și doi ani mai târziu i-a apărut primul volumul de versuri Un șir de zile, în colecția „Luceafărul” a editurii Editura pentru Literatură.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1967.
Poezia sa este tradusă în spaniolă, rusă, italiană, sârbă, engleză, germană, franceză, suedeză ş.a.
Ovidiu Genaru a tradus în limba românâ, în colaborare cu Dragoş Șesan, versuri de Vladimir Holan (vol. Noapte cu Hamlet, Buc., Universul, 1972).
Mai multe piese de teatru pe care le-a scris au fost jucate pe scenele țării: La margine de paradis, Teatrul Dramatic Bacovia, Bacău, stagiunea 1976-1977; Vieţi paralele, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi Teatrul Municipal Ploieşti, stagiunea 1977-1978 şi 1979; Exerciţii de forţă şi echilibru, Teatrul Dramatic Bacovia, Bacău, stagiunea 1980-1981.
Are numeroase premii și distincții:
Premiat de Asociaţia Scriitorilor din Iaşi, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul “George Bacovia” al revistei Ateneu, Premiul ”Turnirului de Poezie”, ediţia a VII-a, 2017, Premiul BALCANICA OPERA OMNIA la Festivalul Poeților din Balcani, Brăila, ediția a XI-a.
Ovidiu Genaru a fost nominalizat de șapte ori pentru Premiul Național Eminescu - Opera Omnia.