Laura Codruţa Kövesi, audiată la Secţia specială
Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, este audiată la Secţia specială de investigare a magistraţilor.
Articol de Diana Surdu, 07 Martie 2019, 13:36
Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, este audiată astăzi la Secţia specială de investigare a magistraţilor în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Laura Codruţa Kövesi s-a prezentat la Secţia specială în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa în care fost şefă a DNA are calitatea de suspect.
Aceasta nu a făcut declaraţii jurnaliştilor prezenţi aici. Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ al lui Sebastian Ghiţă.
Aceasta este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Procurorii Secţiei speciale susţin că fosta şefă a DNA ar fi cerut şi primit, în 2011, peste 260.000 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI, Nicolae Popa.
În afara de zeci de jurnalişti care sunt prezenţi de azi-dimineaţă în faţa sediului Secţiei pentru investigarea magistraţilor, alte 50-60 de persoane s-au adunat aici, două tabere care o susţin sau o contestă pe Laura Codruţa Kövesi.
Aceasta candidează pentru funcţia de procuror-şef european şi are susţinerea Parlamentului European.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, consideră însă că Laura Codruţa Kövesi nu ar trebui să ocupe postul de procuror-şef european şi a trimis o scrisoare ziarului "Financial Times" care a publicat un material în care o susţine pe fosta şefă a DNA.
Tudorel Toader spune în scrisoarea adresată publicaţiei britanice că nu are nimic personal cu Laura Codruţa Kövesi, dar că aceasta nu a fost revocată din fruntea DNA pentru că ţintit politicieni corupţi, ci pentru ca a încălcat legea.
Ministrul Toader invocă deschiderea a peste 3400 de investigaţii ale DNA împotriva judecătorilor şi procurorilor despre care s-a aflat recent. Pe de altă parte, Secţia pentru procurori a CSM a decis, săptamâna trecută, o verificare la Secţia specială de anchetă a magistraţilor privind comunicarea şi scurgerea de informaţii.
Şeful secţiei, Gheorghe Stan, a declarat că a preluat de la DNA 4500 de dosare privind magistraţi, iar procurorul Cristian Ban din CSM l-a contrazis pe acesta şi a precizat că doar 2% din sesizările de la Secţie sunt din oficiu, 94 de dosare din 4500, şi nu 70% cum s-a declarat anterior.
Parlamentul European a stabilit echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european.
Aceasta este formată din Claude Moraes, preşedintele Comisiei LIBE, Judith Sargentini, vicepreşedinta Comisiei LIBE şi Ingeborg Grassle, preşedinta Comisiei de control bugetar.
Cei trei au mandatul de a o susţine pe Laura Codruţa Kövesi în negocierile cu reprezentanţii Consiliului, ambasadorii Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei la UE, care-l susţin pe candidatul francez Jean-François Bohnert.
Viitorul procuror-şef european ar urma să fie desemnat până la sfârşitul acestei luni pentru ca Parchetul European să devină funcţional din noiembrie 2020.