Lansarea unui ghid pentru prevenirea traficului de persoane
Jumătate dintre victimele traficului de persoane sunt copii, arată datele oficiale din ultimii patru ani.
Articol de Radio România Actualităţi, 31 Octombrie 2024, 07:49
Jumătate dintre victimele traficului de persoane sunt copii, arată datele oficiale din ultimii patru ani. România depăşeşte astfel cu mult media europeană. În aceste condiţii, ieri a fost lansat un ghid, cu ajutorul căruia instituţiile şi specialiştii cu atribuţii în prevenirea acestui fenomen, inclusiv cadrele didactice, consilierii sau medicii şcolari, să identifice timpuriu astfel de cazuri şi să intervină, pentru ca cei în nevoie să iasă cât mai rapid din reţelele de traficare şi să primească asistenţă, protecţie şi sprijin pentru reintegrare socială.
Ghidul a fost întocmit de o organizaţie implicată în lupta împotriva traficului de persoane şi a exploatării sexuale, în colaborare cu autorităţile naţionale. Reprezentanta Asociaţiei "Eliberare", Loredana Urzică-Mirea a prezentat în cifre situaţia actuală: ”În România, jumătate traficului de persoane sunt copii şi, ca să facem o comparaţie la nivel de UE, procentul este de 15%. Asta înseamnă că avem o gravă problemă referitoare la copiii traficaţi pe teritoriul României, nouă din 10 sunt traficaţi, de fapt, pe teritoriul ţării noastre.
De asemenea, statisticile naţionale ne arată că unul din cinci victime copii are cumva legătură cu sistemul de protecţie, are o măsură de protecţie specială, este într-un centru sau are măsură de plasament sau stă în familia extinsă, există un grad mare de vulnerabilitate acolo şi categoria cea mai mare este a fetelor cu vârste cuprinse între 14-17 ani. Deci, exploatarea sexuală continuă să fie una dintre principalele forme de exploatare a copiilor, alături de cerşetorie şi muncă forţată.”/editor Florin Lepadatu/