Lansarea mai multor cărţi de geopolitică, la Bucureşti
Articol de Ianna Ioniţă, 18 Mai 2023, 07:21
La Bucureşti, au fost lansate mai multe cărţi de geopolitică. La Casa Oamenilor de Ştiinţă, de la ora 14, mai mulţi academicieni şi profesori universitari au prezentat volumele de geopolitică semnate Alba Popescu. E vorba de cele două părţi ale unui tratat de geopolitică, de spaţiile dominante ale imperiului şi o a patra, pe care autoarea o numeşte cartea ei de suflet, "România, între „gura de rai” geografică şi răspântia geopolitică", de la Editura Militară.
Printre constatările Albei Popescu am s-o menţionez pe aceea că "lucrurile trebuie privite şi din perspectiva faptului că, în timp ce geografia este imuabilă, geopolitica este variabilă şi că supraextinderea imperială a sfârşit prin a-i distruge pe cei prea lacomi de teritorii, iar istoria a demonstrat că cei care se află în zone-tampon mâine se pot transforma în puteri regionale şi mari puteri".
O altă carte de geopolitică a fost lansată în cursul după-amiezei la Univeristatea de Ştiinţe Agronomice. E vorba de "Roza Geopolitică", o lucrare utilă şi tinerilor cercetători, analişti, ofiţeri, aflaţi la începutul carierei. Directorul New Strategy Center, George Scutaru, ne spune mai multe:
"New Strategy Center a lansat astăzi cartea "Roza Geopolitică", avându-l ca autor pe publicistul italian Mirko Mussetti, cu o carieră îndelungată la revista de geopolitică "Limes", din Italia. Această carte a fost lansată în organizarea formului de securitate "Black Sea and Balkans Security Forum", care se va desfășura la București în datele de 18 și 19 mai. Această carte reprezintă un fel de dicționar explicativ a ceea ce înseamnă geopolitică. Autorul face referiri la diverse exemple din perioada istorică mai îndelungată, perioada antică sua perioada Evului Mediu și găsește niște paralele foarte interesante cu ceea ce se întâmplă în momentul de față. Ne dă o perpectivă nu doar teoretică, ci și una foarte practică, bazată pe exemple istorice, aşa cum spuneam, pentru a înțelege mai bine importanța geopoliticii. Face referiri la aspectele geoeconomiei, geoculturale, face diverse caracterizări privind statele, ierahizarea lor, în funcție de modul în care se manifestă pe arena politică internațională.
Realizator: Am putea anticipa un deznodământ al conflictului din Ucraina, dacă ne uităm în istorie?
George Scutaru: Sigur că da. Întotdeauna, atunci când apelăm la exemplu istoric, acest fapt ne ajută să înțelegem mai bine prezentul și mai ales ce se poate întâmpla în viitor. Este o competiție a marilor puteri, este o regiune unde plăcile tectonice geopolitice se intersectează, uneori cu atât de mare violență și impact, cum este acest război din Ucraina, în care Federația Rusă reîncearcă să-și refacă sferele de influență într-un mod violent și total arbitrar. Încercăm să aducem publicului de specialitate din România, dar și tinerilor experți cărți relevante în domeniul relațiilor internaționale, apărării și securității. Anul trecut, spre exemplu, publicam o carte avându-i ca autori pe doi generali americani, Ben Hodges şi John Allen, o carte referitoare la război și apărarea Europei ("Viitorul război și apărarea Europei"), un titlu foarte interesant, ţinând cont de războiul cu care ne confruntăm în apropierea noastră. Această carte va fi donată unor universităţi civile, dar mai ales studenților de la Universitatea Națională de Apărare, de la academiile militare ale Ministerului Apărării, astfel încât tinerii ofițeri să aibă acces la o carte renumită, așa cum este "Roza Geopolitică"".