Lalele roşii, simbolul internaţional al luptei împotriva bolii Parkinson
Conform datelor oficiale, numărul pacienţilor cu Parkinson creşte în fiecare an, fiind a doua afecţiune degenerativă ca frecvenţă, cu peste 72 de mii de pacienţi diagnosticaţi.
Articol de Adriana Turea, 03 Aprilie 2015, 19:59
Un covor de 15 mii de lalele, realizat, astăzi, în centrul istoric al Bucureştiului este semnalul de lansare a campaniei de informare şi educare "Grădina cu speranţe", organizată de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie.
Conform datelor oficiale, numărul pacienţilor cu această boală creşte în fiecare an, fiind a doua afecţiune degenerativă ca frecvenţă, cu peste 72 de mii de pacienţi diagnosticaţi la nivel naţional.
Covorul de lalele are o suprafaţă de 50 de metri pătraţi şi este realizat din peste 15 mii de lalele roşii, simbolul internaţional al luptei împotriva bolii Parkinson.
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani sunt cele mai mai afectate, însă în ultima perioadă au fost diagnosticaţi şi pacienţi cu vârsta de 40 de ani.
Medicul neurolog, Mihai Vasile spune că boala Parkinson duce la pierderea capacităţii de muncă în aproximativ 10 ani de la diagnosticare, din cauza dizabilităţii determinate de boală.
"Are o evoluţie lungă, progresivă, de cele mai multe ori cu dizabilitate şi cred că toată lumea se gândeşte la boala Parkinson doar la aspectele motorii, evident acesta este vizibil pentru toată lumea, dar sunt şi alte manifestări nonmotorii care sunt prezente. Are un debut insidios şi ar fi poate mai bine să fim atenţi la pacienţi care au tulburări de somn, care reprezintă elemente depresive, au tulburări de miros, pentru că toate aceste mănifestări nonmotorii sunt prezente cu zeci de ani înainte de debutul motor al bolii", spune Mihai Vasile.
Voluntarii asociaţiei vor împărţi 72 de mii de pliante pentru ca informaţia să ajungă la cel puţin atâtea români câţi pacienţi cu boala Parkinson sunt estimaţi că există şi vor îndemna publicul să susţină pacienţii prin mesaje de încurajare postate pe pagina de facebook sau prin mesaje plantate în "Grădina cu speranţe".