Lacul Comana a secat din cauza caniculei și a lipsei de precipitații
Nu departe de Bucureşti, zeci de specii de păsări care cuibăresc pe lacul Comana, dar şi sute de exemplare de peşti sunt în pericol, după ce o bună parte din suprafaţa apei a secat.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 August 2024, 19:43
Nu departe de Bucureşti, zeci de specii de păsări care cuibăresc pe lacul Comana, dar şi sute de exemplare de peşti sunt în pericol, după ce o bună parte din suprafaţa apei a secat. Principala sursă de alimentare a lacului, râul Neajlov, este la rândul lui afectat de seceta din acest an. Autorităţile se gândesc la o serie de investiţii pentru a remedia situaţia în viitor.
Corespondentul RRA în judeţul Giurgiu, Marcela Petcu, transmite: ”Pe fondul caniculei și a lipsei de precipitații, balta Comana a secat în mare parte. Localnicii spun că peștele din baltă a început să moară.
”-: Acum a secat, e stuf.”
Câți metri?
”-: Adâncime avea vreo 6 metri, 7 metri, 8 metri.”
Deci, 6 -7 metri s-au evaporat.
”-: Da.”
Pește mai este?
”-: E pește o grămadă, dar e mort.”
Reprezentantul Administrației Parcului Natural Comana, George Moisescu, spune că sunt afectate mai multe specii de păsări și pești.
George Moisescu: ”În cazul păsărilor, sunt afectate cu precădere exemplarele juvenile, care nu au atins un grad de mobilitate care să le permită părăsirea definitivă a cuibului, rămas expus la atacul prădătorilor tereștri, precum șacalii și vulpile. În cazul peștilor, uscăciunea determină restrângerea habitatului, aceștia fiind forțați să se retragă în apa mai adâncă. Zona găzduiește o biodiversitate floristică și faunistică naturală, ce are o mare putere de reinstalare și regenerare.”
Principala sursă de alimentare a bălții Comana, râul Neajlov, abia mai are câteva ochiuri de apă. Administrația Parcului Natural Comana ia în calcul accesarea de fonduri europene pentru investiții în infrastructura de retenție a bălții.”/editor Florin Lepadatu/