La Vânju Mare, nici spital, nici cămin
La patru luni de la încetarea activităţii, prin cele două spitale care şi-au închis porţile în judeţul Mehedinţi bate vântul.
Articol de Mihai Bădescu, 01 Septembrie 2011, 12:12
Deşi deserveau peste 80.000 de pacienţi, unităţile sanitare nu au devenit nici cămine de bătrâni şi nici centre medicale multifuncţionale.
Este şi cazul celui din Vânju Mare, unde promisiunile curg în continuare, dar v-aţi obişnuit, sunt doar promisiuni de politicieni.
Spitalul din Vânju Mare a fost vizitat până acum doar de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Direcţie de Asistenţă Socială.
Dar miile de pacienţi bătrâni şi bolnavi deserviţi de spitalul respectiv au rămas cu vizitele mai marilor judeţului.
Deocamdată la spital o găsim doar pe doamna contabilă şi cei 15 salariaţi care au mai rămas să-l deservească, oameni care nu prea au obiectul muncii.
Nici doamna contabilă nu-i prea convinsă de ce ne spune, dar ne spune ceva ca să dea bine în faţa şefilor dacă ascultă materialul.
“Au fost aici atât doamna Aprotosoaie de la Asistenţă Socială, dar şi de la Direcţia de Sănătate Publică. Se ia în calcul să se facă atât un cămin de bătrâni, dar şi centru medical multifuncţional. Dar trebuie făcute modificări”, ne+a mărturisit doamna contabilă.
În schimb, localnicii din Vânju mare sunt foarte nemulţumiţi.
“Este un dezastru închiderea spitalului, un dezastru. De exemplu eu sunt bolnavă de diabet şi fac crize, în salvare nu pot să stau că sunt claustrofobă, mă duceam aici. Acum unde să mă duc. Şi-au bătut de joc de noi", ne spune o doamnă.
Cât despre aleşii vânjului, părerile legate de viitorul asistenţei medicale la Vânju mare sunt împărţite.
După unii subiectul centru multifuncţional medical ar fi rămas în continuare o posibilitate.
Alţii, mai sceptici, nu mai cred în poveştile serive de politicieni.
“Eu nu cred în acest proiect. Pentru că tot personalul medical de la spital a plecat cu contracte de muncă în alte localităţi. Mai mult, într-o şedinţă de consiliu local s-a dispus casarea tututor mijloacelor fixe şi a instrumentarului medical” ne-a declarat consilierul local Puiu Hârşovescu.
În schimb, primarul Vergică Ţeghiu e mai optimist şi ne spune că după ce va fi luată autorizaţia de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii, spitalul ar putea fi transformat în centru medical multifuncţional.
Când a fost închis spitalul din Vânju Mare avea un profit de 700.000 de lei.
Nici cel din Strehaia nu stătea rău cu banii.
Şi mai câştigase şi un proiect de un million de euro pentru modernizarea secţiei urgenţe.