La Timișoara au început manifestările consacrate împliniri a 34 de ani de la Revoluția din Decembrie
16 decembrie este o zi de comemorare, de recunoștință, dar și de reafirmare a responsabilității față de valorile libertății și democrației.
Articol de Alina Bujancă, 16 Decembrie 2023, 19:17
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la evenimentele care au marcat la Timișoara începutul revoluției ce a dus la căderea regimului totalitar din România.
Pe fondul nemulțumirii generate de faptul că pastorul reformat László Tőkés urma să fie evacuat și mutat în altă localitate, pe 16 decembrie 1989 timișorenii au ieșit pe străzi scandând împotriva Partidului Comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Revoltele au cuprins în zilele următoare Capitala și alte mari orașe ale țării. Alina Bujancă relatează.
Reporter: 16 decembrie este o zi de comemorare, de recunoștință, dar și de reafirmare a responsabilității față de valorile libertății și democrației.
Este mesajul transmis astăzi de autoritățile locale și de reprezentanții asociațiilor de revoluționari, care au participat la ședința festivă dedicată celor 34 de ani de la Revoluția din Timișoara.
Tot mai puțini și mai nemulțumiți de modul în care a evoluat societatea românească, timișorenii care au luptat în stradă în decembrie '89 susțin în continuare că idealurile lor nu s-au împlinit.
-: Vedem că încă pentru ceea ce am luptat noi nu s-a dus la bun sfârșit. Vedem că libertatea pe care am dorit-o noi atunci este blocată de noi, este blocată de Austria, este blocată de oricine și în continuare ne complacem, ani și ani de zile, de a rămâne o țară nu la nivelul pe care îl doream noi în '89.
-: Sperăm în mai bine. Colegii noștri nu mai sunt, tristețe că în fiecare în administrația ne promite un muzeu al Revoluției, în 20 decembrie uită, și, bineînțeles, dezamăgirea victimelor de după 22 decembrie, care încă nu e consfințită de o sentință care să ne demonstreze vinovații. Noi știm vinovații, dar așteptăm și o sentință.
Reporter: Manifestările dedicate Revoluției vor continua în această seară cu un marș al eroilor, cu momente de reculegere în Piața Victoriei și un concert în prima audiție la Filarmonica Banatul, unde, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va fi interpretată o lucrare în memoria victimelor comunismului, semnată de șapte compozitori proveniți din țările Cortinei de Fier.