La summitul "Iniţiativei celor Trei Mări" va fi discutată adaptarea proiectului la noul context regional
Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, în cadul reuniunii, pentru stimularea conectivităţii dintre cele 13 state ale Uniunii Europene - membre ale Iniţiativei - şi ţările partenere, respectiv Republica Moldova şi Ucraina.
Articol de Alina Stănuţă, 11 Aprilie 2024, 07:33
O nouă ediţie a summitului "Iniţiativei celor Trei Mări" are loc astăzi, la Vilnius, în Lituania. Liderii statelor participante vor analiza modul în care acest proiect politic trebuie să se dezvolte şi să se adapteze la noul context regional.
Preşedintele Klaus Iohannis va pleda, în cadul reuniunii, pentru stimularea conectivităţii dintre cele 13 state ale Uniunii Europene - membre ale Iniţiativei - şi ţările partenere, respectiv Republica Moldova şi Ucraina. Ieri, şeful statului a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, la conferinţa "România- NATO, 20 de ani", organizată de Ministerul Apărării Naţionale.
Actualul context generat de războiul de la granițele noastre crește relevanța României ca pilon de securitate și stabilitate regională, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că țara noastră trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport.
"Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționare a militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate", a declarat Klaus Iohannis.
Aderarea la NATO a însemnat revenirea României la comunitatea de valori și principii democratice occidentale, declara și premierul Marcel Ciolacu.
"Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică și reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe flancul de est. România rămâne un aliat matur și credibil, o atitudine proactivă și cu capacitatea de a acționa susținut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii și protejarea valorilor aliate", a spus Marcel Ciolacu.