La spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucureşti medicii de Anestezie şi Terapie Intensivă au intrat în grevă spontană
Două doctorițe de la spital au fost reținute pentru omor calificat. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, încearcă să medieze situaţia.
Articol de Adriana Turea, 08 August 2024, 13:18
Situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sfântul Pantelimon' din Bucureşti se complică - medicii de Anestezie şi Terapie Intensivă au intrat în grevă spontană şi refuză să administreze anestezic pacienţilor cronici şi care erau programaţi pentru intervenţii. Sunt asigurate doar urgenţele şi asistenţa pacienţilor aflaţi în terapie. Între timp, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, încearcă să deblocheze situaţia, mai ales că medicii anestezişti ameninţă cu demisia, ceea ce ar însemna un blocaj pentru spital.
Reporter: Directorul medical de la Spitalul ''Sfântul Pantelimon'' din Capitală şi-a dat demisia, iar astăzi ar urma să o facă şi managerul unităţii medicale. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că acuzaţiile procurorilor şi reţinerea celor doi medici pentru omor calificat au creat neîncredere în rândul populaţiei şi a precizat că va discuta astăzi cu doctorii din spital pentru a-i convinge că activitatea medicală trebuie să continue.
Alexandru Rafila: Este o situaţie fără precedent. Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul Pantelimon va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la secţia de Terapie Intensivă şi să găsim împreună o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns care trebuie să-l încurajăm. Cine este vinovat să plătească. Mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, pentru că discutăm până la urmă, în momentul de faţă, de o anchetă penală în curs. Mie mi se pare esenţial să asigurăm funcţionalitatea spitalului şi să respectăm corpul medical care îşi face datoria.
Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor calificat, după ce, în aprilie, au primit o sesizare de la o asistentă medicală a spitalului legat de decesul a 17 pacienţi în perioada 4 - 7 aprilie în secţia ATI. Ea acuza medicii că reduc voluntar dozele de noradrenalină, un medicament utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.