La Sibiu continuă protestul autorizat al fermierilor
Zeci de tractoare şi camioane au intrat deja în oraş din diferite direcţii şi străbat principalele artere ale Sibiului.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 20 Ianuarie 2024, 14:28
La Sibiu continuă protestul autorizat al fermierilor. Zeci de tractoare şi camioane au intrat deja în oraş din diferite direcţii şi străbat principalele artere ale Sibiului.
Corespondenta noastră, Carmen Vulcan, i-a întrebat pe fermieri ce nemulţumiri au.
-: De când a început Ucraina să ne suprasatureze piaţa, din momentul ăla ne-a căzut preţul la cereale. Noi aşa credem, fermierii. Până atunci tot mai aveam un motiv să tragem şi noi să muncim. Acuma mi se pare că muncim în zadar. Avem şi noi societăţi, avem angajaţi, avem utilaj, avem leasing-uri la utilaje, nu ne putem scoate cămaşa.
-: Păi ce să zicem, ne-a costat să înfiinţăm un hectar pentru cultura de porumb. Te costă 5.000 lei să înfiinţezi cultura. Dacă noi facem 7 tone, la preţul de 60 de bani deja suntem cu 800 lei sub preţul de investiţii. Gândiţi-vă dacă eu lucrez 100-200 de hectare, ce înseamnă asta? Nu mai punem arenda care trebuie plătită, tractorişti, mentenanţă la utilaje şi câte şi mai câte. De exemplu, acum avem încă porumb pe câmp, n-avem unde-l depozita, de-abia se vinde cu chiu cu vai, şi bani trebuie, trebuie să luăm îngrăşăminte, tot ce trebuie, imputurile, care ălea nu se estimeează, e foarte greu, dar ce să ne mai tot plângem? Că degeaba ne plângem şi nu rezolvăm problema. Dacă nu-s în stare să ne conducă, mai bine să ne lase în pace! Dacă nu ne pot ajuta să nu ne încurce! Atât.
Un protest similar are loc şi la Craiova pe DN 56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului până la cea de pe centura de nord, care duce către fabrica de avioane.
Fermierii s-au deplasat cu zeci de utilaje agricole şi spun că nu vor renunţa la proteste până când Guvernul nu le va soluţiona cererile.