La Parlament se aşteaptă avizele finale din comisii
La Parlament se aşteaptă avizele finale din comisii pentru proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Decembrie 2021, 08:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La Parlament se aşteaptă, astăzi, avizul final în comisiile de resort pentru proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat.
Majoritatea intenţionează ca cele două proiecte să ajungă în plenul celor două camere mâine, pentru ca, până la Crăciun, să primesacă şi votul final.
Până acum, bugetele ministerelor şi celorlalte instituţii au trecut fără modificări prin comisiile de specialitate şi toate amendamentele opoziţiei au fost respinse.
Reporter: Cătălin Purcaru - ”Construţia bugetară pentru anul viitor se bazează pe o creştere economică sustenabilă, sprijinirea sistemului de sănătate şi majorarea fondului pentru investiţii. Uniunea Salvaţi România anunţa, anterior, că va propune majorarea sumelor pentru reabilitatea şcolilor, a spitalelor şi pentru asigurarea unei alocări echilibrate a finanţelor pentru sectoarele capitalei. Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat scăderea sumelor alocate pentru domeniul justiţiei.
Claudiu Năsui: ”DIICOT i se taie bugetul cu 22%, DNA i se taie bugetul cu 6%, ICCJ cu 10%, Ministerul Justiţiei cu 9%.”
Fonduri suplimentare au primit Educaţia, Economia şi Cultura, în timp de la Justiţie şi Dezvoltare Regională sumele alocate sunt mai mici anul viitor. Bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a fost suplimentat cu 9,4% pentru a acoperi majorările de pensii, alocaţii pentru copii şi indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi. Administraţia Prezidenţială, Curtea de Conturi şi Ministerul Transporturilor sunt alte instituţii care vor avea bugete mărite anul viitor. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, spunea că pentru dezvoltarea infrastructurii este prevăzută o creştere de 20% faţă de acest an, iar planul de investiţii asigură finanţare din fonduri europene.
Sorin Grindeanu: ”Este un plan investiţional pe următorii 10 ani, totalul este de aproximativ 73 de miliarde. De fiecare dată când am vorbit de proiecte europene, nu a fost o problemă de lipsă de finanţare, cât a fost o incapacitate a statului român de implementare a proiectelor respective.”