La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 20 Decembrie 2024, 19:53
Este nevoie de medici de familie, în condiţiile în care 20% din totalul celor 9.000 înregistraţi la nivel naţional au peste 70 de ani. Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural. Şi în judeţul Vâlcea peste 50% dintre medicii de familie sunt trecuţi de 65 de ani, iar în ultimii doi ani niciun medic nu a intrat în acest domeniu, după cum ne spune corespondenta Radio România Actualităţi, Ana-Maria Cârstea.
Reporter: Tot mai mulţi vâlceni ajung să îşi împartă medicii de familie, iar previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare.
Alin Voiculeţ, preşedintele CAS Vâlcea: Avem o problemă majoră: peste 50% din medicii de familie din judeţ sunt în grupa de vârstă peste 65 de ani. Deci, din 189 de medici de familie, 95 au vârsta mai mare de 65 de ani. Ritmul în care se intră ca medic în asistenţa medicală primară este extrem de lent. Cred că în ultimii doi ani nu a apărut niciun medic tânăr, niciun medic nou.
Iar şansele ca acest domeniu să se bucure de noi profesionişti este destul de redus. dacă ar fi să luăm în calcul un singur exemplu ce ne-a fost oferit de doctorul Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din România, Filiala Vâlcea.
Cristiana Bărăgănescu: Eu am avut la cabinet câţiva rezidenţi care au făcut practică şi, din păcate, mi-a fost şi jenă... Două fete care făceau medicina de familie, ele făceau practica pentru rezidenţiat, s-au răzgândit, au renunţat, au dat din nou rezidenţiat, una s-a făcut medic de laborator şi alta s-a făcut medic chirurg.
În momentul de faţă în Vâlcea doar cinci medici de familie au vârsta mai mică de 39 de ani.