La Iaşi a fost descoperită o nouă groapă comună
La Popricani, în judeţul Iaşi a fost descoperită o groapă comună în care ar putea fi îngropaţi evrei ucişi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Articol de Olga Sandu, 05 Noiembrie 2010, 19:17
În judetul Iaşi, a fost descoperită o nouă groapă comună, unde ar putea fi îngropaţi evrei ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial, susţin reprezentanţa Institutului pentru Studierea Holocaustului.
E cam devreme însă pentru a atrage astfel de concluzii, afirmă un oficial din cadrul procuraturii ieşene.
Institutul "Elie Wiesel", care face cercetări de mulţi ani în această chestiune, se bazează pe lângă săpăturile arheologice şi pe mărturii ale unor persoane care au declarat că mai mult de 100 de evrei ar fi fost îngropaţi în apropierea localităţii Potricani, acolo unde s-a descoperit ultima groapă comună.
Şeful Parchetului din Iaşi nu respinge însă posibilitatea ca osemintele să aparţină unor ostaşi germani, ruşi sau români din primul sau chiar al doilea Război Mondial, pentru că exact în aceeaşi zonă era linia frontului.
Parchetul a demarat cercetări
Reprezentanţii institutului spun că deşi în ce priveşte acest ultim caz din Pădurea Vultur de la Popricani au doar declaraţia unui martor ocular, în alte cazuri, cum ar fi gropile comune descoperite la Stânca Rosnovană şi la Mărculeşti, există mai mulţi supravieţuitori care confirmă executarea unor evrei.
"În acest moment avem mărturii doar despre masacrul de la Stânca Rosnovană, pentru că din acel masacru au scăpat două femei.
"În schimb în pădurea Vultur, unde era înconjurată de armată şi era zonă strict sub autoritate militară, iată avem doar acest martor care a putut să depună mărturii şi să ne spună că un lucru teribil s-a întâmplat în acel loc. În condiţiile în care nu avem documente directe care să vorbească de acest masacru ci doar mărturii indirecte, arheologia este esenţială", a declarat Adrian Cioflâncă, directorul Institutului "Elie Wiesel".
Prezent la conferinţă doctor Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România a rememorat clipele trăite pe marginea gropii din Popricani.
"Noi nu putem uita această perioadă a holocaustului. Asta nu înseamnă că toată ziua, bună ziua condamnăm, facem din aceasta o acuzare publică pentru poporul român. Nici vorbă de aşa ceva", a declarat doctor Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti.
"Cercetările ulterioare au relevat existenţa unei tălpi de pantof de femeie. De asemenea unul dintre scheletele care a fost găsit, este posibil, după aprecierea specialiştilor, să fie vorba de un schelet de copil.
"Şi în aceste condiţii este în afara oricărui dubiu că acolo avem de-a face cu o groapă cu civili. Or nu poate fi vorba decât de evenimentele tragice cu populaţia evreiască din Iaşi şi din zona Iaşului", a adăugat, Alexandru Florian, directorul executiv al institutului.
În ceea ce priveşte dovada faptului că în groapa comună descoperită la Popricani ar fi evrei ucişi în timpul holocaustului, şefa Parchetului Tribunalului Iaşi, Cornelia Prisăcariu a precizat pentru Mediafax că cele 13 cranii descoperite nu au urme de gloanţe care să certifice o execuţie, dar că la locul unde au fost găsite fragmentele umane erau tuburi de cartuşe şi un fragment de obuz.
Procuratura a dispus efectuarea unei expertize antropologice pentru stabilirea naturii fragmentelor osoase, a sexului şi a vârstei acestora, dacă sunt urme de violenţă şi care a fost cauza decesului.