La Cluj a început Școala de Vară a NATO
Clujul găzduieşte în aceste zile Şcoala de Vară a NATO, la care participă tineri din statele membre ale Alianţei, dar şi din ţări partenere.
Articol de Radiojurnal, 04 August 2015, 09:32
Subiectele de dezbatere sunt legate de politica internaţională într-o perioadă dominată de instabilitate: NATO, ca actor important în menţinerea păcii, politica uşilor deschise NATO, conexiuni pentru viitor, conflicte internaţionale sau război hibrid.
Vineri, la finalul Şcolii de Vară, participanţii vor adopta o declaraţie comună sub forma unui manifest pentru pace. Claudiu Pădurean l-a intervievat pe directorul şcolii, George-Mihael Manea.
George-Mihael Manea: Şcoala NATO este organizată pentru a doua oară în România, prima ediţie fiind în anul 2013, la Sibiu. Acum, în 2015 am decis să alegem Cluj-Napoca, prin prisma faptului că este Capitala Europeană de Tineret. Avem 40 de participanţi din 28 de ţări, care sunt atât state membre NATO, cât şi state partenere NATO, şi care acoperă cinci continente, iar formatul va fi compus din participări a diferite workshop-uri cu diferiţi speekeri cu reputaţie internaţională care vin atât din Europa, cât şi din America de Nord, iar în timpul acestor dezbateri vor discuta subiecte precum "Politica uşilor deschise a NATO", ceea ce reprezintă un război hibrid în secolul XXI, Relaţiile transatlantice, precum şi partenerii estici ai NATO în ziua de astăzi.
Reporter: Veţi discuta inclusiv despre ceea ce se întâmplă, de pildă, în Ucraina?
George-Mihael Manea: Topicurile sunt formulate general, iar speakerii cu experienţa pe care o deţin vor veni să particularizeze fiecare aspect, iar participanţii, la rândul lor, dat fiind faptul că au profil diferit, de la licenţă, master până la doctorat, vor analiza în funcţie de cercetarea pe care o fac în momentul actual la universităţile de la care provin, vor atinge şi acest subiect de-a lungul şcolii, dar nu numai acest subiect, pentru că sunt multe zone de conflict în lume şi vom încerca să menţinem un echilibru.
Reporter: Care ar urma să fie principiile pe care le veţi propune participanţilor pentru declaraţia de la final?
George-Mihael Manea: Este un manifest pentru pace, este bazat pe un mesaj de pace pe care fiecare participant l-a compus şi noi vom transmite mai departe către NATO. Practic, este un mesaj personal al fiecărui participat către cei de la NATO, reprezentând definiţia păcii în viziunea lor sau ceea ce trebuie să însemne pacea în ziua de astăzi din perspectiva lor.