La București se desfășoară în aceste zile forumul Grupului de Lucru al Comisiei Europene privind combaterea antisemitismului
La București se desfășoară în aceste zile forumul Grupului de Lucru al Comisiei Europene privind combaterea antisemitismului.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Mai 2023, 18:17
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La București se desfășoară în aceste zile forumul Grupului de Lucru al Comisiei Europene privind combaterea antisemitismului. Prezent la deschiderea dezbaterilor, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că țara noastră este primul stat al Uniunii Europene care a adoptat o strategie de combatere a antisemitismului și apărare a vieții evreilor.
Cu detalii redactorul RRA, Andrei Șerban: ”Premierul Nicolae Ciucă a reafirmat că țara noastră susține toate proiectele europene dedicate combaterii antisemitismului. El a reamintit că România are o strategie de combatere a antisemitismului, adoptată în 2021, care conține, printre altele, studiul în licee a istoriei Holocaustului și înființarea unui Muzeu Național al Istoriei Evreilor.
Nicolae Ciucă: ”Amintesc o inițiativă importantă. Printr-o lege adoptată la finalul anului 2021, materia "Istoria evreilor, Holocaustul", a devenit obligatorie în învățământul liceal. Legea va fi implementată începând cu anul școlar 2023-2024, iar în prezent programa este în stadiul final al aprobării.”
Coordonatoarea Grupului de Lucru al Comisiei Europene privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreilor, Katharina von Schnurbein, a subliniat că strategia acestui grup se adresează publicului larg, pentru ca acesta să înțeleagă gravitatea Holocaustului și să combată acțiunile antisemite, a căror număr a crescut în ultima perioadă.
Katharina von Schnurbein: ”În cadrul acestei strategii avem peste 100 de inițiative, prin care dorim să ne asigurăm că publicul larg înțelege problemele și pericolele legate de antisemitism și să punem la dispoziție metode prin care să conservăm memoria și semnificația dureroasă a Holocaustului și, de asemenea, vrem să ne asigurăm că viața evreilor în Europa poate să fie înfloritoare și în continuare.”
La reuniunea de la București participă ca invitați și reprezentanții comunităților de evrei din Ucraina și Republica Moldova.”