La Banca Naţională, "tot arsenalul este disponibil" #Brexit
Decizia britanicilor de a ieşi din UE a influenţat mai puţin pieţele financiare din România decât pieţele din celelalte state din regiune.
Articol de Iulian Olescu, 30 Iunie 2016, 18:57
Decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană a avut mai puţine influenţe asupra pieţelor financiare din România decât asupra celor din alte state din regiune, dar acest lucru nu înseamnă că în viitor impactul nu va fi unul mai serios - declară guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a subliniat că rezultatul referendumului din Regatul Unit a crescut gradul de incertitudine pe pieţele internaţionale, care oricum era ridicat.
Mugur Isărescu: Dominanta este incertitudinea, şi nu este numai la noi, este în general, în Europa şi în lume, iar incertitudinea a fost sporită de votul din Marea Britanie. Ca o consecinţă, relativă noutate este faptul că abordarea noastră devine mult mai practică.
Vedem cum evoluează lucrurile şi acţionăm cu arsenalul avut la dispoziţie. Beneficiem în acest sens noi, Banca Naţională, de faptul că tot arsenalul este disponibil, nu avem instrumente blocate sau aflate la limită. Acesta este un avantaj.
Guvernatorul Isărescu a mai spus că inflaţia anuală ramâne negativă pentru mai mult timp decât estimase BNR, dar cu valori mai reduse, în urma epuizării impactului reducerii TVA la alimente, în iunie 2015, din cauza incertitudinilor şi a preţurilor scăzute la produsele de import.
Joi, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Au fost păstrate şi nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, adică acele sume pe care băncile comerciale sunt obligate să le păstreze la BNR.