Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”La achiziționarea unui echipament nou se poate preda echipamentul vechi”

”Apel matinal” - Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice.

”La achiziționarea unui echipament nou se poate preda echipamentul vechi”
FOTO: electrocasnice.afm.ro

Articol de Florin Lepădatu, 14 Octombrie 2022, 09:17

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea ''Apel matinal'' - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cârnu

Daniela Petrican: România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește recuperarea deșeurilor, doar 7 % din cantitatea colectată fiind reciclată, spre deosebire de Italia, care are o rată de reciclare de 83 %. Gestionarea și eliminarea deșeurilor poate avea un impact major asupra mediului, așa că Uniunea Europeană are ca obiectiv reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății și îmbunătățirea utilizării resurselor.


Cătălin Cârnu: Mai multe companii de colectare marchează și în acest an Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice, 14 octombrie astăzi, iar invitatul Apelului matinal este Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România care gestionează și deșeurile electrice, și electronice pentru producători și importatori. Bună dimineața!


Valentin Negoiță: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor postului dumneavoastră de radio.


Cătălin Cârnu: De ceva vreme, se face o campanie pentru reciclare selectivă. Suntem cu toții conștienți că pentru a evita noi și noi crize de materii prime, trebuie să reciclăm. Dar, în România, lucrurile se mișcă destul de greu. Colectăm sub 10 % din deșeuri. Care este situația? De ce recuperăm atât de puțin?


Valentin Negoiță: Da, aș începe în primul rând prin a face o precizare: dacă vorbim astăzi de despre deșeuri electrice și electronice, precizarea la care mă refer este că în cazul acestei categorii de deșeuri, lucrurile stau mai bine decât în alte, să zicem, domenii și m-aș referi în primul rând la procentul înregistrat anul trecut cel de 43 % , deci ţinta atinsă de România anul trecut a fost de 43 %, în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice. Deci e important să arătăm că acest domeniu este totuși mai bine situat, poate, decât sau sigur decât alte domenii ale colectării și reciclării. Acum, dincolo de această precizare, trebuie să spunem că sunt lucruri multe de făcut şi în acest domeniu, având în vedere că infrastructura de colectare, în primul rând, este deficitară. Și aici aș spune că așteptăm cu optimism și speranțe ca autoritățile publice locale să beneficieze, să aplice și să beneficieze de fondurile oferite de PNRR pentru a-și construi puncte de colectare standard, la fel ca în întreaga Europă și să ofere cetățenilor, pe cale de consecință, soluții viabile, lesnicioase, pentru toți cetățenii României, în concordanţă cu standardele europene. Deci, am pornit prin a spune că o mare problemă încă este existența unor puncte de colectare în municipiile și în localitățile României, atât în mediu urban, cât în mediul rural.


Daniel Petrican: În România, 8% din toate deșeurile electronice sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere. Cum se face la noi, practic, recuperarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice?


Valentin Negoiţă: Da, această cifră, să spunem, sau acest procent este relevant și el face parte dintr-un studiu pe care noi îl lansăm chiar astăzi, cu ocazia acestei, să zic, zile speciale a colectării, reciclării deșeurilor electrice și electronice. Asta ține, sigur, de, pe de o parte, un obicei sau o deprindere pe care încă românii o au, dar cum spuneam şi mai devreme, ea este influențată atât de informarea nesatisfăcătoare a populației de către autorități, de către toți cei care activează în domeniu, dar ține și de lipsa de puncte de colectare la care cetățenii ar trebui să fie invitați să recurgă în cazul predării acestor echipamente nefuncționale.


Cătălin Cîrnu: Scuze, dumneavoastră vorbiți despre puncte de colectare; dar becurile, bateriile, chestiunile mărunte care se pot duce la orice supermarket, până la urmă, cred că e vorba mai degrabă de conștientizarea noastră, a tuturor, întrucât televizorul, OK, sau frigiderul ştim ce trebuie să facem cu ele, pentru că nu le putem arunca la ghenă.


Valentin Negoiţă: Evident, evident. Da, există soluții și noi le recomandăm implicit zi de zi prin intermediul campaniilor de informare pe care le facem, prin intermediul site-ului nostru 'ecotic.ro', de ce nu?, chiar prin intermediul call center-ului era 0219641, unde orice cetățean al României se poate informa, este gratuit, asupra soluțiilor pe care le are la îndemână. Şi aceste soluții, pentru a punta până la urmă concret, se referă la: schimb unu la unu, adică în momentul achiziționării unui echipament nou se poate preda echipamentul similar vechi; a doua, să zicem, soluție, privește punctele și centrele de colectare pe care cetățenii le pot găsi în localitățile unde activează sau unde locuiesc. Aceste puncte de colectare se află, de asemenea, disponibile pe site-ul nostru, 'ecotic.ro/ puncte de colectare. Şi nu în ultimul rând, ECOTIC asigură, în anumite condiții, preluarea echipamentelor voluminoase, în cazul acestor frigidere, maşini de spălat și așa mai departe, de la domiciliu sau de la sediul firmelor unde activează cetățenii și, să spunem, este una din cele mai comode, lesnicioase soluții pe care le propunem. Asta nu rezolvă încă, la nivelul întregii țări - şi pornesc acum cu situația existentă în mediul rural - problema dispensării de aceste aparate și aceste echipamente voluminoase, în primul rând. În ceea ce privește becurile și bateriile, lucrurile stau mai bine. Noi avem o rețea națională care însumează peste 9.000 de puncte de colectare, atât pentru echipamente mari, dar mai ales pentru echipamente mici și baterii, și acumulatori, și becuri, care se află în multe magazine, nu trebuie să le menționăm acum pe toate, dar și pe cele de proximitate. Şi apelăm aici și încurajăm în același timp cetățenii români să beneficieze de această soluție la îndemână cu magazinele de proximitate, tocmai pentru a scăpa, în mod rapid și corect, responsabil, de aceste mici, să zicem, echipamente, care, evident, ajung la reciclare. Și, ca să răspund la întrebarea pusă anterior, ele sunt reciclate în România, pentru că avem capacitate de reciclare în mai multe localități din România, începând, sigur, cu cea mai mare fabrică de reciclare de la Buzău, unde există o capacitate de peste 50.000 de tone.


Daniela Petrican: Ştim că dintr-o tonă de plăci cu circuite imprimate, parte componentă a multor echipamente electronice de mici dimensiuni - aparate foto, telefoane, tablete - se pot extrage 800 de grame de argint, 150 de grame de aur și 50 de grame de paladiu. Ce se întâmplă cu toate aceste...?


Valentin Negoiţă: Aceste resurse materiale intră în circuitul economic, deci ele sunt vândute fie pe piața liberă, fie direct, către beneficiari, producători de echipamente electrice și electronice, care le reintegrează - aceste componente - în viitoarele echipamente care vor fi puse la dispoziția populației. Deci, aceasta este, să spunem, componenta foarte importantă în contextul economiei circulare - componenta economică - pentru că avem de-a face, până la urmă, cu trei componente: una, ce privește protecția mediului și a sănătății populației; cealaltă, menționată adineauri, este cea economică, extrem de importantă în acești ani în care resursele materiale ale Europei sunt foarte reduse și, pe cale de consecinţă, trebuie valorificate cât mai eficient; și sigur, o ultimă componentă a acestui proces de colectare selectivă și reciclare privește componenta socială. Şi aici mă refer la faptul că în această industrie a colectării, reciclării activează actualmente peste 200.000 de persoane în România.


Cătălin Cîrnu: Da, sunt locuri de muncă. Vorbim din ce în ce mai mult despre economia circulară, o șansă, până la urmă, în acest mileniu al III-lea. Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal" și să reciclăm în continuare!


Valentin Negoiţă: Să reciclăm în continuare. Şi cum spunea cântecul dumneavoastră mai de devreme, bine inspirat, "să vă gândiţi mereu la mine".


Cătălin Cîrnu: Exact! Să ne gândim noi la noi înșine până la urmă, cam aceasta ar fi chintesența. Cu Valentin Negoiţă, preşedintele ECOTIC, am stat de vorbă chiar astăzi, 14 octombrie, de Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice.

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
România 18 Ianuarie 2025, 11:57

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer

Potrivit SRI, columbianul era afiliat unei reţele extinse de sabotori, controlată prin interpuşi de serviciile secrete...

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
România 18 Ianuarie 2025, 09:27

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial

La alegerile pentru preşedintele României, duminică, 4 mai, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 21:00, dar...

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
România 18 Ianuarie 2025, 09:08

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin

Reacţia lui Călin Georgescu, după decizia de vineri a ICCJ privind anularea alegerilor prezidenţiale.

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
România 17 Ianuarie 2025, 23:17

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura

Nu au fost semnalate pagube materiale.

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români