L. Orban la preluarea mandatului de ministru al economiei
Declaraţii ale premierului Ludovic Orban la preluarea mandatului de ministru al economiei, energiei şi mediului de afaceri de către Virgil-Daniel Popescu.
06 Noiembrie 2019, 18:26
Ludovic Orban: Am ţinut să fiu prezent astăzi aici, pentru instalarea oficială a noului ministru al economiei, energiei şi mediului de afaceri. După cum ştiţi, astăzi, la prima şedinţă oficială de guvern a guvernului nou învestit de parlament am adoptat Ordonanţa de Urgenţă care reglementează funcţionarea guvernului şi a ministerelor, în urma amplei restructurări pe care am operat-o, prin reducerea la 16 ministere a componenţei guvernului. În domeniul economiei, în primul rând, avem ca obiectiv recâştigarea încrederii mediului de afaceri în guvern, în Ministerul Economiei. Un dialog permanent cu mediul de afaceri, o implicare a mediului de afaceri în elaborarea tuturor proiectelor de reglementări, o comunicare permanentă cu mediul de afaceri, care să asigure stabilitate legislativă, predictibilitate în ceea ce priveşte toate reglementările şi care să dea un semnal clar către investitori că România este o ţară în care poţi să investeşti cu toată încrederea şi în care statul şi guvernul este un partener al oricărui investitor serios.
Din păcate, în ultimii trei ani de zile, guvernele care s-au succedat au afectat grav încrederea mediului de afaceri în guvern. Sunt convins că am pierdut sute de milioane, dacă nu miliarde de euro, posibile investiţii care ar fi putut să vină în România, în toate domeniile de activitate, iar obiectivul nostru fundamental este să susţinem orice investitor în proiectele de investiţii pe care le au, indiferent că este un investitor nou sau că este un investitor prezent pe piaţă care îşi pune în practică un program de dezvoltare. Vremea în care se dădeau pe bandă rulantă ordonanţe de urgenţă peste noapte, fără niciun fel de avertisment prealabil, care să dea peste cap planurile de afaceri făcute de toate companiile, a trecut. Atât eu, cât şi miniştrii importanţi din domeniul economiei vor genera un mecanism instituţionalizat de consultare a mediului de afaceri, a reprezentanţilor diferitelor organizaţii ale oamenilor de afaceri, iar obiectivul nostru foarte clar este acela de a stabili un parteneriat pe termen lung, bazat pe încredere, predictibilitate, între guvern şi instituţiile guvernamentale şi mediul de afaceri. Evident că ne propunem să valorificăm toate oportunităţile pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura dezvoltarea economică a României. Bulversarea legislativă din domeniul reglementărilor, de exemplu, în domeniul offshore, au provocat întârzierea realizării investiţiilor pentru exploatarea resurselor de gaz natural de la Marea Neagră. Evident că acest lucru afectează negativ economia românească şi în ce ne priveşte, ne vom mişca cât mai repede, spre a găsi soluţii pentru a putea debloca acest proiect important pentru România. Nu mi se pare normal să avem zăcăminte de cupru şi să exportăm minereu de cupru, în loc să dezvoltăm capacităţi de prelucrare care să mărească valoarea adăugată pentru zăcămintele de cupru pe care le avem la dispoziţie şi care, de asemenea, să valorifice alte metale care sunt prezente în zăcăminte şi care să permită, practic, dezvoltarea de noi capacităţi, care să genereze locuri de muncă, care să genereze creştere economică.