Klaus Iohannis: România îşi doreşte să devină un membru refondator al UE
Preşedinții României și Franței au decis aprofundarea parteneriatului strategic dintre cele două țări în sectoarele: politic, economic, cultural şi al cercetării.
Articol de Oana Bâlă, 24 August 2017, 19:08
La Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său de la Paris, Emmanuel Macron, au decis aprofundarea relaţiilor dintre cele două ţări, în contextul parteneriatului strategic care deja durează de aproape 10 ani și a viitoarei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, pe care România urmează să o deţină în primul semestru din 2019.
Preşedinții României și Franței au decis aprofundarea parteneriatului strategic dintre cele două țări în sectoarele: politic, economic, cultural şi al cercetării.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că a exprimat interesul ţării noastre pentru creşterea investiţiilor franceze în România, dar şi dorinţa de a conlucra în sensul consolidării proiectului european.
Obiectivul României, de aderare la Spațiul Schengen, rămâne unul de actualitate - a mai susținut șeful statului și a adăugat că aderarea va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene.
Klaus Iohannis: România este astăzi, după 10 ani de când suntem membri, un stat membru matur, care doreşte să fie membru refondator al Uniunii Europene. România va acorda susţinere consistentă proiectului Europei Apărării la care dorim să participăm de la bun început. I-am transmis domnului președinte şi faptul că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate.
Reporter: Şi preşedintele Emmanuel Macron este de părere că România are dreptul să ceară aderarea la Spațiul Schengen și este total deschis la acest subiect, însă consideră că Europa Spațiului Schengen nu funcţionează bine, de aceea este nevoie de reformă a regulilor comune în acest domeniu și de un control mai bun al frontierelor.
Pe de altă parte, șeful statului francez a făcut referire la parteneriatul strâns dintre cele două România și Franța.
Emmanuel Macron: Sunt aici, astăzi, printre dumneavoastră, pentru că avem un parteneriat strâns, pentru că ţara dvs a intrat în Uniunea Europeană şi a făcut progrese considerabile, pentru că suntem în preajma unui an care va fi un an important pentru ţara dumneavoastră şi pentru că în primul semestru din 2019 veţi prelua preşedinţia Consiliului UE şi trebuie să pregătiţi scadenţarul pentru care veţi avea responsabilităţi iminente.
Reporter: Preşedintele Franţei a vorbit şi despre revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor în Uniunea Europeană şi a menţionat că această nu se referă la împiedicarea transportatorilor români de a lucra în toată Europa.
În opinia sa, problema actualei directive este că reprezintă un cadru prea slab și de aceea trebuie îmbunătățită.