Klaus Iohannis: Relaţie corectă şi de parteneriat cu Parlamentul
Președintele a declarat în Parlament că progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflictul permanent între cei care o reprezintă, ci în efortul lor comun.
Articol de Iulia Gherman, 09 Februarie 2015, 23:15
Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, astăzi, pentru prima dată, Parlamentului, un demers pe care a promis că-l va repeta la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, cu câteva mesaje clare, care, sunt de aşteptat, să-i modeleze felul în care va înţelege să-şi exercite rolul de mediator, stabilit de Constituţie.
Pe lângă exprimarea respectului pentru organismul reprezentativ suprem - cum l-a caracterizat preşedintele - adresarea de astăzi s-a dorit şi un apel la reformă:
Să renunţăm la populism şi la electoralism - a propus el - pentru ca Parlamentul să nu mai fie lipsit de credibilitate şi de integritate.
Domnul Iohannis a atins toate temele sensibile a căror rezolvare a spus că o aşteaptă până la finalul acestei sesiuni, de la scăderea numărului de parlamentari, votul din diaspora sau legea partidelor.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că prezenţa sa în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului reprezintă un semn de respect şi deschidere faţă de puterea legislativă.
Parteneriat cu Parlamentul
Şeful statului a spus că-şi doreşte o relaţie corectă şi de parteneriat cu Parlamentul şi că progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflictul permanent între cei care o reprezintă, ci în efortul lor comun.
Klaus Iohannis a precizat că îşi doreşte un legislativ puternic, iar parteneriatul pe care îl propune răspunde nevoii de a restabilii încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei.
"Este important, ca şi acţiunile dumneavoastră, deoportivă, să fie în acelaşi sens, un Parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiţiei, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuţiile de control şi transparent în conduită, va fi cu siguranţă privit altfel de cetăţeni", a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele a atras atenţi, că o transformare profundă de sistem presupune renunţarea la populism şi la deciziile menite să sporească doar câştigul electoral.
Şeful statului a menţionat că mesajul transmis celor două Camere ale Parlamentului vine după consultările pe care le-a avut cu partidele politice, cu preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi cu reprezentanţii societăţii civile şi că aşteaptă ca până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare să fie adoptate legile care vizează codul electoral, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale şi votul românilor din diaspora.
"Parlamentul României are în această sesiune oportunitatea de a împlini o aşteptare, de a avea un prim rezultat concret şi de a începe să recâştige în mod autentic încrederea oamenilor", a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele a spus că îşi propune să vină în faţa senatorilor şi deputaţilor la începutul fiecărei sesiuni parlamentare pentru a vorbi despre priorităţi, teme de interes pentru români şi despre posibile soluţii.
În această sesiune parlamentară, şeful statului a precizat că va prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare.