Klaus Iohannis: "Nimeni nu creează o flotă NATO"
Precizările preşedintelui Iohannis după ce Bulgaria s-a răzgîndit în privinţa unei "iniţiative navale" la Marea Neagră.
Articol de Radiojurnal, 17 Iunie 2016, 10:01
Radioul Naţional Bulgar, BNR, preluat de Rador, Agenţia de Presă Radio România, anunţau joi despre "o conferinţa de presă intempestivă" a preşedintelui, premierului şi ministrului apărării din Bulgaria. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că nu este o idee bună ca Bulgaria să participe la o flota comună în Marea Neagră, deoarece aceasta ar provoca o reacţie din partea Rusiei.
Boiko Borisov: Sunt extrem de mulţumit că şi şeful statului, şi primul ministru, şi ministrul apărării, cred, şi cel de externe suntem categorici în privinţa acestei teme. Ideea participării la o flotă comună în modul în care a fost formulată şi la întâlnirea cu premierul şi la cea cu preşedintele României a fost respinsă, dar dacă cineva crede că ea poate fi realizată, există Convenţia de la Montreux, care pune obstacole greu de depăşit.
Dorim investiţii, dorim să dezvoltăm un turism la nivel european, dorim să vedem în Marea Neagră nave şi iahturi cu turişti, nu zonă de acţiuni militare. Prezenţa aici a unor nave ale Alianţei va putea deveni actuală numai în cazul apariţiei unul val masiv de emigranţi ilegali, după eventuala închidere a rutelor prin Marea Egee şi Marea Mediterană, a spus premierul bulgar.
Aflat încă în vizită în Bulgaria, preşedintele Iohannis a precizat joi seară că propunerea României a fost aceea de constituire a unei iniţiative navale comune care să efectueze exerciţii de instruire sub umbrela NATO.
Klaus Iohannis:Aşa-numita "iniţiativă navală" se referă la forţele navale, se referă la exerciţiu şi training comun. Noi credem că această iniţiativă în final trebuie să se găsească sub umbrela NATO, fiindcă toate trei ţările riverane - România, Bulgaria şi Turcia - sunt aliaţii NATO.
Unde a apărut probabil o înţelegere greşită este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO.
Subiectul întăririi securităţii la Marea Neagră se discută de cel puţin un an. În luna februarie, în cadrul unei întâlniri la Bucureşti, preşedinţii Bulgariei şi României au solicitat o cooperare mai activă între statele NATO, în regiunea Europei de Sud-Est şi a Mării Negre. După cum afirmă corespondentul nostru la Sofia Petio Petkov, Rusia are o prezenţă economică şi financiară substanţială în economia Bulgariei cu capital de stat şi privat şi o retragere bruscă ar putea genera dezechilibru.
"Bulgaria a primit astăzi nota de plată din partea Rusiei pentru reactoarele pe care spune că le-a pregătit pentru Centrala atomo-electrică de la Belene, pe care Bulgaria s-a decis să n-o mai construiască.
"Sectorul turistic mizează mult pe turiştii din Rusia, ca şi cel al imobiliarelor din zonele turistice de la mare şi de la munte. Bulgaria a pierdut banii pe care i-ar fi câştigat din construcţia South Stream şi a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul său.
"Aici ar mai trebui să adăugăm şi o analiză la zi a situaţiei economice din Bulgaria. Guvernul Borisov are experienţa unei demisii sub presiune a oamenilor care nu-şi mai puteau achita facturile la energie", mai transmite corespondentul nostru.