Klaus Iohannis: NATO trebuie să îşi întărească prezenţa în estul Europei
Nouă lideri europeni au discutat despre situația de securitate din regiune în timpul reuniunii organizate de președinții României, Klaus Iohannis, și al Poloniei, Andrzej Duda.
Articol de Oana Bâlă, 11 Mai 2021, 08:53
Situația de securitate la Marea Neagră este îngrijorătoare, motiv pentru care NATO trebuie să continue să îşi întărească prezenţa în estul Europei, a apreciat președintele Klaus Iohannis la summitul formatului București, desfășurat ieri în sistem de videoconferință și la care a participat și președintele american, Joe Biden.
Nouă lideri europeni au discutat despre situația de securitate din regiune în timpul reuniunii organizate de președinții României, Klaus Iohannis, și al Poloniei, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială la București.
Reporter: Oana Bâlă - Președintele Klaus Iohannis a pledat inclusiv în discuția cu președintele Joe Biden, care a intervenit în cadrul summitului, pentru o creștere a prezenței militare aliate în România și în sudul flancului estic şi a adăugat că președintele american s-a referit în discursul său la importanța unei alianțe mai puternice și mai relevante la nivel global. Şeful statului a mai spus că a subliniat în schimbul de opinii cu omologii săi faptul că acțiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menținerea unui accentuat climat de insecuritate.
Klaus Iohannis: Trebuie să ne menținem vigilența. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare și apărare, în special pe flancul estic, în mod unitar și coerent de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Reporter: La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să își arate viabilitatea și să își perfecționeze mereu tehnica de apărare. El a precizat că la Summitul B9 a existat o voce unitară a participanților.
Andrzej Duda: În toate aceste luări de cuvânt s-a subliniat accentul legat de a vedea ce se întâmplă în zona răsăriteană. Din această parte a Europei se controlează un asemenea spectru neliniștitor care se materializează începând din 2008, acțiunile din Gruzia, ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, iar astăzi în plus se află sub semnul întrebării situația viitoare a Belarusului.
Reporter: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că summitul Alianței din luna iunie, de la Bruxelles, va avea o agendă ambițioasă și orientată spre viitor.
(PH)