Klaus Iohannis, la slujba de comemorare a germanilor deportaţi
Preşedintele Klaus Iohannis a participat dimineaţă la Sibiu, la o slujbă de comemorare a 70 de ani de la deportarea saşilor şi a şvabilor, în lagărele de muncă sovietice.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 11 Ianuarie 2015, 12:25
Preşedintele Klaus Iohannis a participat în această dimineaţă la Sibiu, la o slujbă de comemorare a 70 de ani de la deportarea saşilor şi a şvabilor, în lagărele de muncă sovietice.
În cadrul ceremoniei, episcopul Bisericii Evanghelice de confesiune augustană din România, Reinhart Guib, a evocat acele timpuri.
Deportările au început în ianuarie 1945.
Timp de câteva săptămâni, aproximativ 70.000 de etnici germani au fost urcaţi în vagoane de marfă cu destinaţia Uniunea Sovietică.
Într-un mesaj publicat astăzi pe o reţea de socializare, Klaus Iohannis arată că şi bunicii săi s-au aflat printre deportaţi şi că a participat la slujba de astăzi şi în memoria lor.
În predica rostită la slujbă, episcopul Bisericii Evanghelice de confesiune augustană din România, Reinhart Guib, s-a referit la deportări ca la cea mai neagră perioadă din istoria saşilor, dar a îndreptat un gând şi spre victimele tragediei din Franţa.
"Am fost onoraţi că preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost astăzi, între noi, semn că se solidarizează cu acea tragedie, desigur, aşa cum şi astăzi se solidarizează şi noi cu el, în tragedia din Paris", a spus Reinhart Guib.
Într-un mesaj publicat astăzi pe o reţea de socializare, Klaus Iohannis arată că a participat la slujba de astăzi şi în memoria bunicilor.
La finalul slujbei, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul-Jürgen Porr, a povestit o parte din istoria de acum 70 de ani.
"Au lucrat toată ziua în condiţiile cele mai dificile. Cei mai mulţi au lucrat în mine de cărbuni. Aproximativ 15% au murit de foame, de frig, după diferite boli sau după accidente de muncă.
"După cinci ani, cei care au supravieţuit au fost trimişi fie acasă, fie direct în Germania. Aşa a început divizarea populaţiei germane de aici, o parte în Germania, în anii 49-50", a spus Paul-Jürgen Porr.