Klaus Iohannis i-a mulţumit lui Trump pentru invitaţie şi pentru aprecieri
Conferinţa comună de la Casa Albă a fost transmisă în direct la Radio România Actualităţi. Iohannis a vorbit despre importanţa NATO şi a UE, ca şi despre lupta contra terorismului.
Articol de Radiojurnal, 09 Iunie 2017, 23:11
În cadrul Conferinţei de presă susţinută la Casa Albă, după discuţiile purtate de cei doi lideri, Preşedintele României Klaus Iohannis a mulţumit pentru aprecierile primite de la liderul SUA, Donald Trump.
Klaus Iohannis:Vă mulţumesc foarte mult pentru cuvintele pe care mi le-aţi adresat, pentru cuvintele pe care le-aţi adresat ţării mele şi poporului român şi vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi lansat-o, pentru şansa pe care mi-aţi dat-o să mă aflu aici, lângă dumneavoastră, şi vă mulţumesc şi că aţi comandat o vreme aşa frumoasă în acest loc. Sunt foarte bucuros ca preşedinte că am avut o întâlnire atât de fructuoasă şi asta se datorează leadership-ului de calitate pe care îl practicaţi şi parteneriatului nostru foarte bun. Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic, ceea ce este foarte important pentru ambele naţiuni ale noastre şi este important să ştim, şi asta este ceea ce vreau să subliniez, că acest parteneriat cu SUA a făcut ca România să devină ceea ce este astăzi: o democraţie solidă, cu un sistem economic sustenabil şi cu o creştere observabilă. România stă alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Domnule preşedinte, aţi contribuit, şi ţara dumneavoastră, şi parteneriatul cu ţara dumneavoastră, care este foarte important pentru noi, au făcut din România ceea ce este. Eu cred că acest parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină din ce în ce mai puternic. Acest parteneriat trebuie să definească relaţiile noastre bilaterale şi să contribuie la rezolvarea atâtor probleme.
Domnule preşedinte Trump, aţi menţionat terorismul. Sunt foarte bucuros că, datorită mâinii dumneavoastră solide, NATO a decis să se implice în lupta împotriva terorismului. Implicarea dumneavoastră a făcut ca atâtea naţiuni să devină conştiente de faptul că trebuie să împărţim dificultăţile în cadrul NATO, şi de aceea România a decis, de asemenea, şi cred că suntem prima ţară, dacă nu greşesc, din timpul mandatului dumneavoastră, care să atingă 2% din PIB pentru apărare. Este vorba de bani care se duc în achiziţii strategice şi sper, domnule preşedinte Trump, că vom găsi căi comune de-a lungul anilor să folosim aceşti bani la maximum. România este foarte conştientă de faptul că ne aflăm la frontul estic şi ne bazăm pe parteneriatul dumneavoastră, domnule preşedinte Trump, pentru că nu putem să stăm acolo fără susţinerea Statelor Unite ale Americii. Parteneriatul cu dumneavoastră ne dă oportunitatea să colaborăm nu numai pe probleme de securitate, ci şi comericale, economice, şi asta este, de asemenea, foarte important.
România este membră a UE şi cred că este în interesul nostru, al tuturor, al dumneavoastră, domnule preşedinte, să aveţi o Uniune Europeană solidă ca partener, este vital pentru noi toţi. Relaţia noastră - legătura transatlantică - este vitală. Legătura transatlantică nu ţine numai de diplomaţie, de politici, ci este la baza civilizaţiei noastre occidentale şi împreună o vom face mai puternică, o vom îmbunătăţi.
NATO şi UE nu au de ce să fie în concurenţă. Ele trebuie să lucreze împreună într-o aşa manieră, astfel încât să producă efecte sinergetice care să facă NATO mai puternic, să facă UE mai puternică şi, inevitabil, să facă Statele Unite ale Americii mai puternice. Aceasta este ceea ce am decis împreună, să facem parteneriatul nostru mai bun, mai puternic, mai rezistent, şi aceasta va conduce foarte curând la creşterea relaţiilor economice, la îmbunătăţirea relaţiilor comerciale, pentru că noi aşa am decis şi aşa ne dorim, şi asta pentru că suntem responsabili, domnule preşedinte, nu numai pentru securitatea lumii, ci şi pentru starea de bine din ţările noastre. Vă mulţumesc, domnule preşedinte Trump, foarte mult.
La Whashington s-a aflat, trimisul special al Radio România Actualităţi, Alina Puşcaşu.