Klaus Iohannis despre certificatul de vaccinare în UE
Principalele concluzii prezentate de preşedintele Klaus Iohannis la summitul de primăvară al UE.
Articol de Oana Bâlă, 27 Februarie 2021, 08:57
Șefii de state și guvern din țările Uniunii Europene au cerut, vineri, la summitul de primăvară desfășurat virtual, menținerea de restricții ferme, în paralel cu accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor varianta ale coronavirusului.
Nu au fost depășite dezacordurile asupra unui viitor pașaport de vaccinare cerut insistent de Grecia, de exemplu, dar privit cu reținere de mai multe state europene.
Cele două zile ale summitului au fost dedicate coordonării gestionării pandemiei, iar vineri securității și apărării.
Președintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte achiziționarea și distribuția vaccinurilor, cele referitoare la asigurarea funcționării pieței interne a Uniunii, dar şi inițiativa privind "Incubatorul HERA", un plan pentru apărarea împotriva tulpinilor noi de coronavirus.
Şeful statului a mai susținut că în ciuda unor întârzieri în livrarea vaccinurilor și a unor ritmuri diferite în statele membre, evoluțiile sunt pozitive la nivel european, vaccinarea desfășurându-se conform planificării.
Pe de altă parte, președintele României a semnalat faptul că la nivelul Uniunii nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește restricțiile impuse care diferă semnificativ de la o țară la alta și a făcut referire la controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor.
În privința certificatelor de vaccinare șeful statului s-a exprimat în favoarea unei abordări coordonate și unitare la nivel european, susținând că documentul ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, dar și că procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un astfel de certificat va trebui să continue. S-a pronunțaț, totodată, pentru operaționalizarea cât mai rapidă a mecanismului european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, menționând ajutorul anunțat de țara noastră pentru Republica Moldova, respectiv donarea a 200.000 de doze de vaccin.
Președintele Klaus Iohannis a acentuat faptul că în cazul unor eventuale crize similare sunt importante lecțiile învățate din actuala pandemie, astfel încât trebuie valorificată foarte bine experiența dobândită în această perioadă.
Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost cel legat de securitatea și apărarea Uniunii Europene, într-un context particular marcat de evoluții semnificative la nivel european și global, între care schimbare administrației de la Washington, finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii, precum și lansarea unor procese interne de reflecție strategică privind politica de securitate și apărare comună.
Președintele României a accentuat faptul că țara noastră susține implementarea inițiativelor Uniunii în domeniul apărării și securității, asigurându-se, în același timp, deplina complementaritate cu NATO, care rămâne fundamentul apărării colective pentru acele state care sunt membre ale Alianței.
El a reiterat faptul că relația transatlantică este esențială pentru securitatea Uniunii. Pe de altă parte, șeful statului a susținut că în cadrul viitoarei conferințe despre viitorul Uniunii ar trebui identificate căile prin care aceasta poate să devină mai puternică, inclusiv pe plan global.
(RS)