Klaus Iohannis: Comasarea alegerilor a fost o decizie bună
Președintele a mai declarat că nu s-a produs o schimbare majoră a configurației Parlamentului European.
Articol de Alina Stănuţă, 12 Iunie 2024, 07:48
Președintele Klaus Iohannis a salutat astăzi drept o decizie bună comasarea alegerilor locale și europarlamentare și a argumentat că în acest fel a crescut participarea la vot.
Într-o conferință de presă susținută cu ocazia participării la summitul B9 de la Riga, șeful statului a apreciat că, deși au fost câteva incidente, alegerile organizate duminica trecută s-au desfășurat bine.
La numai câteva zile după alegerile europarlamentare și locale din România, președintele Klaus Iohannis declara, la Riga, că acestea s-au desfășurat bine, chiar dacă s-au înregistrat câteva incidente.
El a adăugat că a fost o idee bună comasarea celor două tipuri de alegeri dintr-un motiv democratic clar: alegerile sunt legitime, validate din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători.
Rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție. Şi este foarte corect așa, după ce coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit exact prin acest război purtat de Rusia împotriva Ucraina.
Pe de altă parte, șeful statului a declarat, referindu-se la structura noului Parlament European, că nu putem vorbi despre o schimbare majoră a configurației legislativului european după alegeri.
Sunt mici mişcări, de exemplu la Partidul Popular European, care este în continuare gruparea cea mai semnificativă, s-a mărit puțin numărul de parlamentari, la alții s-a micșorat puțin. În esență, partidele numite de centru reprezintă în continuare grosul Parlamentului European, dar, sigur, în funcție de specificul național au apărut, de exemplu, în cazul Franței au apărut modificări semnificative, dar pentru Parlamentul European în ansamblu, nu putem să vorbim de o schimbare radicală.
Și tot de la Riga, președintele Klaus Iohannis a anunțat că săptămâna viitoare va fi convocată o ședință a CSAT. Pe ordinea de zi a reuniunii va fi analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot către forțele armate ale Ucrainei.
În cadrul CSAT se vor analiza, de asemenea, și obiectivele României la summit-ul NATO de la Washington.