KGB şi revoluţia
La 20 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, la Institutul Naţional pentru Studierea Totalitarismului se desfăşoară o conferinţă despre evenimentele din 1989.
12 Octombrie 2009, 17:11
"Revoluţia română se individualizează prin tragismul ei", a declarat fostul preşedinte Emil Constantinescu în cadrul conferinţei.
"A fost o reprimare sângeroasă, în care a existat un număr foarte mare de morţi, un număr foarte mare de grav răniţi care au devenit mutilaţi pe viaţă şi a mai existat un fenomen care încă nu este analizat nici în justiţie, tortura" a adăugat Constantinescu.
"Conspiraţia pusă la cale de KGB a existat, dar n-a avut niciun efect în România", a susţinut fostul preşedinte.
Un alt fost preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a arătat vehement împotriva celor care încearcă să denigreze revoluţia din 1989 afirmând că a avut parte, după răsturnarea dictaturii, de "o amplă acţiune propagandistică de denigrare" a revoluţiei.
"Am fost martori la fabulaţii de tot felul, bazate pe anecdotică şi senzaţional, în locul unor analize serioase bazate pe analiza proceselor şi faptelor cunoscute", a spus Ion Iliescu.
Academicianul Dan Berindei consideră că hotărâtoare pentru căderea comunismului a fost componenta economică.
El priveşte căderea comunismului ca pe un miracol, "având în vedere felul cum ea a fost receptată de zeci de milioane de oameni cărora viaţa li s-a schimbat fundamentală printr-o măsură pe care atunci nu şi-o puteau închipui".
"Nimeni nu poate să susţină cu bună-credinţă că nimic nu s-a schimbat, viaţa noastră este astăzi alta, deşi nemulţumirile ne sunt încă profunde dar, în bună parte, acestea sunt datorate nouă înşine, imperfecţiunilor noastre", a mai spus istoricul Dan Berindei.