Justiţia, monitorizată de la Bruxelles
Bucureştiul găseşte scuze şi acuze.
Articol de Ionuţ Dragu, 22 Iulie 2009, 20:25
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johanes Laitenberger, a declarat la prezentarea raportului pe Justiţie că România şi Bulgaria au câştigat un nou impuls în privinţa reformelor, dar, în opinia Executivului UE, este necesară continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Laitenberger a spus că CE a făcut un număr de 16 recomandări României şi că a adoptat miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înaintea vacanţei, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.
Raportul arată că nu este necesară invocarea clauzei de salvgardare. În document se menţionează că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, acesta nu ar trebui politizat. Comisia "invită" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică eficientă pe tema celor două coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare este cerută cât mai curând.
Corespondentul Radio România la Bruxelles, Claudia Marcu, transmite că avem un raport de ţară cu modificări semnificative faţă de proiectul care a circulat în ultimele zile, atât ca ton, cât şi din punctul de vedere al conţinutului. Pentru prima dată raportul face referire la corupţia la nivel local. Principalele domenii menţionate sunt educaţia şi sănătatea, iar de remarcat sunt dispariţia menţiunilor care puneau sub semnul întrebării statul de drept. De asemenea, raportul nu face referire la aderarea la Spaţiul Shengen şi nici la gestionarea fondurilor europene.
De asemenea, în document se arată că România încă se luptă "pentru a depăşi moştenirea unei constituţii uneori ambigue şi faptul că cele două coduri, Civil şi Penal, nu au fost complet revizuite, ci preluate din trecutul comunist".
Comisia Europeană propune "continuarea cât mai rapidă, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese, de către organismele judiciare şi disciplinare".
Accesaţi aici Raportul de ţară în limba româna.