Jumătate dintre gravide fac analizele "la particular"
Potrivit unui studiu, jumătate dintre femeile gravide aleg să meargă la unităţi particulare pe perioada sarcinii în detrimentul celor de stat deşi acestea pălătesc asigurările de sănătate către stat.
29 Septembrie 2011, 17:19
Gravidele din Romania aleg în 50% din cazuri să meargă la particular pentru a-şi monitoriza sarcina, deşi plătesc asigurări de sănătate în sistemul de stat, relevă un studiu al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului.
De asemenea, aproximativ 5% dintre femeile însărcinate nu şi-au făcut nici un control medical în timpul sarcinii, în timp ce peste 10% recunosc că au fumat în ultimile 30 de zile înainte de a naşte.
Din studiu mai reiese şi faptul că multe dintre româncele însărcinate nu-şi cunosc drepturile şi nici faptul că au acces gratuit la un set de analize uzual, care include: homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total şi calciul ionic, magneziu,şi grupa sangvină .În plus majoritatea care şi-au facut totuşi testele -gratuite - au fost nevoite să vină cu bani de acasă.
Potrivit studiului, experienţa naşterii este una colectivă - şi asta pentru că în România aproape 60% dintre femei şi-au petrecut travaliul într-o sală în care se aflau mai mult de două gravide. simultan.
În ceea ce priveşte însoţirea în timpul travaliului ori asistenţa din partea unei persoane, peste 70% dintre românce spun că au fost ajutate de asistentă sau de moaşă, in timp ce un procent foatre mic nu a beneficiat de asistenţă.
Frică şi durere - astea sunt stările gravidelor în timpul travaliului. Cu toate astea, peste jumatate dintre femei spun că au fost încurajate verbal, si au primit explicaţii asupra evoluţiei.
Chiar si asa, mai mult de o treime dintre femei îşi doresc ca atitudinea personalului să se îmbunătăţească.
Potrivit cercetării, aproximativ 60% dintre femei îşi aleg maternitatea după medicul pe care îl cunosc.
Profesionistul rămâne astfel un catalizator care trage după sine şi pacienta, în vreme ce destul de putine femei spun că aleg maternitatea în funcţie de cat de aproape este de casa.
Studiul Federaţiei este realizat pe un eşantion de 490 de femei, care au născut în spitalele de stat din România, alese aleatoriu din cele 8 regiuni reprezentative ale ţării.