Jumătate dintre angajați au primit o mărire salarială în 2022, potrivit unor studii
Criza generată de pandemia de COVID-19 și invazia rusă din Ucraina au determinat atât angajații, cât și angajatorii să își regândească strategiile și planurile de viitor.
16 Noiembrie 2022, 14:38
Realizator: Ciprian Sasu - Piața forței de muncă a cunoscut anul acesta o stabilitate fără precedent în ultimii ani. Criza generată de pandemia de COVID-19 și invazia rusă din Ucraina au determinat atât angajații, cât și angajatorii să își regândească strategiile și planurile de viitor.
Reporter: Cezar Manu - Conform studiilor făcute în această toamnă, jumătate dintre angajați spun că au primit o mărire salarială în 2022. Aceasta reprezintă și una din cauzele pentru care aproape 70% dintre ei nu au acționat deloc pentru schimbarea job-ului, iar peste 80% sunt mai degrabă dispuși să aibă răbdare cu actualul loc de muncă până vor avea siguranța că au găsit o variantă de rezervă. În ceea ce privește perspectivele pentru următorul an, cele mai mari temeri ale angajaților sunt legate de o posibilă criză economică și scăderea veniturilor, mai arată studiile citate. Din acest motiv, angajatorii caută diverse metode să atragă, să rețină și să recompenseze personalul performant. Putem vorbi chiar despre o competiție pentru forța de muncă, motiv pentru care recompensarea angajaților în instrumente de capitaluri, în plus față de pachetul salarial și beneficiile uzuale, a început să prindă tot mai mult teren. 10% dintre companii folosesc deja această soluție, care acordă angajaților dreptul ca, la un moment viitor, să primească titluri de participare la compania la care lucrează. Exercitarea acestui drept este condiționată însă de anumite criterii, cum ar fi continuitatea relației cu angajatorul sau performanța individuală și globală.