Judetul Braşov, afectat de inundaţii
Mai multe gospodării au fost inundate iar circulaţia pe drumurile comunale şi judeţene a fost îngreunată datorită precipitaţiilor însemnate din ultimele zile.
Articol de Mariana Sebeni, Brasov, 28 Iunie 2010, 12:57
Din cauza precipitaţiilor însemnate din ultimele zile, ce au cumulat valori de 30-35 l/mp pe durata a 24h, precum şi a propagării apelor dinspre amonte, din judeţele Covasna şi Harghita, s-au înregistrat creşteri de debite pe râul Olt şi pe afluenţii acestuia din bazinul superior.
Localităţile afectate au fost Comana, Ungra şi Caţa. Din primele estimări, la Comana au fost inundate cinci gospodării, respectiv curţi şi grădini, apa neajungând în case, 200 ha teren arabil şi 1.300 ha păşuni şi fâneţe. De asemenea, pe o lungime de 200 metri apele au depăşit digul de protecţie.
Două drumuri comunale sunt parţial inundate, iar pe drumul judeţean din zonă se circulă cu dificultate, pe o rază de 2 km. În această comună s-a acţionat cu cinci autospeciale pentru îndepărtarea materialelor plutitoare acumulate în zona podului de peste râul Olt.
În plus, s-a înălţat cu piatră digul din perimetrul podului pentru a asigura accesul autovehiculelor grele.
La Ungra au fost inundate 44 gospodării, dar fără a fi afectate locuinţele, 113 ha teren arabil şi 13 ha de păşune şi fâneţe.
Drumul judeţean ce leagă Ungra de Dăişoara a fost acoperit de ape pe o lungime de 2 km, iar trei podeţe din zonă sunt afectate. Şi în zona Caţa apele au intrat în zona inundabilă şi au acoperit 150 ha teren agricol.
Aici s-a acţionat pentru supraînălţarea şi întărirea digului cu circa 600 saci de pământ. Alte acţiuni ale angajaţilor SGA Braşov s-au derulat la Hoghiz, unde s-a pompat apa acumulată din scurgeri de pe versanţi pe malul stâng al Oltului, iar pentru preîntâmpinarea revărsării apei, în zona de intravilan a localităţii Homorod s-a consolidat şi supraînălţat malul stâng cu 150 saci de nisip.
Pentru protejarea municipiului Braşov s-a sistat prelevarea apei din canalul Timiş, debitul fiind deviat în pârâul Timişul Sec. În ultimele 24 de ore debitele pe râul Olt au fost în uşoară scădere, cu excepţia sectorului Micfalău-Făgăraş, iar pe afluenţi se menţin în creştere debitele pe Râul Negru.
Se înregistrează depăşiri ale pragurilor de apărare la staţia hidrologică de la Hoghiz, pe Olt, maximul fiind de 95 cm peste cota de inundaţie în cursul nopţii de duminică spre luni, în această dimineaţă datele arătând, însă, o scădere la 84 cm.
Şi la Rupea Gară, pe pârâul Homorodu Mare, a avut loc o depăşire a cotelor de atenţie de 80 cm tot noaptea trecută, la primele ore ale acestei zile apele scăzând sub această cotă cu 10 cm. „Important este că nu avem victime, nu există locuinţe sau autovehicule izolate de ape.
Apa din fântânile din localităţile afectate este potabilă, nefiind înregistrate infiltraţii. Hidrologii ne-au avertizat că urmează un nou val de viitură, în cursul acestei după amiezi, având în vedere că ploile vor reveni”, a declarat prefectul Ion Gonţea.
El a explicat că toate materialele din stocul de apărare împotriva inundaţiilor şi utilajele SGA Braşov sunt pregătite pentru eventuale intervenţii în următoarele ore pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. (MARIANA SEBENI)