Jud. Giurgiu: Pesta porcină africană se extinde
Pesta porcină africană se extinde în rândul mistreţilor din judeţul Giurgiu.
Articol de Marcela Petcu, 03 Mai 2019, 16:32
Pesta porcină africană se extinde în rândul mistreţilor din judeţul Giurgiu.
Restricţiile privind repopularea exploataţiilor cu porcine se menţin, deoarece din septembrie 2018, pe mai multe fonduri de vânătoare, au fost confirmate 20 de cazuri de îmbolnăviri la animale sălbatice.
Unul dintre puţinele fonduri de vânătoare, pe care nu a fost niciun caz de pestă porcină africană, este cel din pădurea Căscioarele, unde, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare, Direcţia Silvică a luat măsuri stricte pentru a evita îmbolnăvirile.
Reprezentanții Ocolului Silvic Bolintin spun că au reușit să țină pestă porcină africană departe de fondul de vânătoare, instituind măsuri speciale. Ionel Predan, în șeful Ocolului Silvic Bolintin.
Ionel Predan: Nu am avut cazuri de pestă porcină. Avem filtre de intrare, la fiecare poartă. Fiecare mijloc de transport și chiar și vânătorii, la intrare, erau dezinfectați şi se cerea o declarație pe propria răspundere, dacă au mai fost în zone afectate.
Reporter: Acesta este însă un caz fericit, întrucât în județul Giurgiu se înregistrează 20 de cazuri de îmbolnăviri la porcii mistreți, ultimul fiind confirmat pe un fond de vânătoare din Iepurești. Până acum, sute de mistreți de pe fondurile cinegetice au fost uciși, iar autoritățile sanitare-veterinare au dispus o serie de măsuri pentru zonele afectate și nu numai. Claudiu Șerban, director adjunct Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu.
Claudiu Șerban: Administratorii fondurilor de vbânătoare au obligaţia de a împuşca mistreţi şi de a preleva probe şi a le aduce la laborator. S-au prelevat 987 de probe de la 987 de mistreţi.
Reporter: De altfel, cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile cinegetice, sunt rugaţi să anunțe autorităţile administrației publice locale și autoritățile sanitare-veterinare.