Joi, Executivul va aproba lansarea programului corvetelor multifuncţionale
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că Executivul va aproba joi, hotărârea de guvern care va permite lansarea programului corvetelor multifuncţionale
Articol de Radiojurnal, 13 Februarie 2018, 01:50
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, invitat la emisiunea "Serviciul de noapte", realizată de Maria Ţoghină
Mihai Fifor: "Joi, aprobăm, în şedinţa de guvern, hotărârea de guvern care ne permite să lansăm programul corvetelor multifuncţionale. Ele urmează a se realiza pe parcursul mai multor ani. Practic, prima corvetă va fi operaţională după primii trei ani. Condiţia de bază pentru calificarea în acest dialog competitiv este ca aceste corvete să se realizeze într-un şantier naval din România şi, încă o menţiune, offset-ul de la acest program pentru corvete trebuie folosit pentru modernizarea celor două fregate pe care dorim să le modernizăm, fregate aparţinând, de asemenea, Marinei Române".
În ceea ce priveşte înzestrarea Marinei Militare cu submarine, ministrul Mihai Fifor, a spus:
Mihai Fifor: "E un proiect foarte ambiţios. În momentul în care porneşti un alt program major de înzestrare, pe lângă cele deja aprobate în CSAT şi în Parlamentul României, ori programul acesta de luptă submarină, înzestrarea cu trei submarine a Marinei Militare Române înseamnă un pas foarte mare înainte. Nu e neapărat numai pentru dezvoltarea offset-ului, dar este pentru întărirea capacităţii de luptă a armatei române. Şi nu este un proiect science-fiction, ca să ne înţelegem.
Ambiţia noastră este să producem într-un şantier naval românesc şi aceste capacităţi, aceste submarine, aşa cum vom face şi cu programul major de înzestrare referitor la cele patru corvete multifuncţionale pe care Marina Română le va avea".
Totodată, ministrul Mihai Fifor, vorbind despre alocalarea a 2 la sută din Produsul Intern Brut, a afirmat că industria de apărare trebuie să fie repornită:
Mihai Fifor: "Noi ne dorim ca o sumă foarte mare de bani din aceşti 2% să se întoarcă în industria naţională de apărare, pentru că este nevoie ca această industrie de apărare să fie repornită şi, într-adevăr, prin investiţii susţinute şi făcute cu multă inteligenţă, să putem deveni un hub regional al producţiei de armament.
Vă dau numai un exemplu: se ştie că unul dintre programele majore de înzestrări ale Armatei Române este cel referitor la transportoarele brindate 8X8, transportoare pe care le vom produce la Uzina Mecanică din Bucureşti. Vreau să vă spun că foarte multe ţări din regiune sunt interesate să devină clienţi ai Uzinei Mecanice din Bucureşti; or, lucrul acesta nu poate decât să ne bucure.
Vreau să vă spun că ţările partenere din regiune privesc către România şi către dezvoltarea României, aş spune uneori cu o oarecare invidie, pentru că în momentul de faţă România este a şasea ţară care alocă 2% din PIB pentru Apărare şi, desigur, întoarce parte din aceşti bani către industria naţională de apărare."