Jens Stoltenberg: România, un bun exemplu pentru contribuţia adusă NATO
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a lăudat ţara noastră pentru că s-a alăturat grupului de state care au alocat 2% din PIB pentru Aparare.
Articol de Oana Bâlă, 09 Octombrie 2017, 16:30
România este un bun exemplu pentru contribuţia sa în cadrul NATO, fiind un stat esenţial în misiunile Alianţei din Kosovo şi Afganistan, precum şi în ceea ce priveşte apărarea balistică, a declarat astăzi la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
El a lăudat, de asemenea, ţara noastră pentru că s-a alăturat grupului de state care au alocat 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare.
NATO şi Uniunea Europeană nu sunt două proiecte separate, ci au obiective şi interese comune. Sunt complementare şi trebuie să meargă împreună, a declarat preşedintele Klaus Iohannis după întâlnirea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Şeful statului a ţinut să sublinieze că programul de la Deveselu merge înainte, aşa cum a fost planificat. Precizarea a venit după ce Senatul american a decis să nu suplimenteze bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu.
Klaus Iohannis: "Programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului. Facilităţi suplimentare destinate apărării suplimentare şi încă neprevăzute a facilităţii de la Deveselu trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate. Nu trebuie să intre nimeni în panică. Situaţia la Deveselu este excelentă."
Şi secretarul general al NATO a spus că apărarea balistică se va dezvolta în continuare aşa cum a fost planificat. Pe de altă parte, a arătat că România este un aliat influent şi de nădejde, iar Brigada multinaţională de la Craiova este un semn clar al determinării şi prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în regiune.
Jens Stoltenberg: "Cred că este important să înţelegem că Brigada multinaţională este doar o parte a răspunsului nostru la o Rusie mai asertivă care şi-a crescut prezenţa şi în regiunea Mării Negre, în special în Crimeea.
"Brigada este importantă, tocmai, pentru că este multinaţională. Transmite un semnal clar al determinării şi prezenţei NATO, dar şi că un atac împotriva României va fi privit ca un atac împotriva întregii alianţe. Pe lângă brigadă, ne-am consolidat şi prezenţa în spaţiul aerian cu misiuni de patrulare a aerului, cu contribuţii din partea Italiei şi Canadei, precum şi prezenţa navală în Marea Neagră cu mai multe exerciţii navale şi mai multe nave."
Şeful statului şi secretarul general al NATO viziteaza azi si Brigada multinaţională de la Craiova.