ISU Semenic, exercițiu de intervenție la incendii forestiere în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului
Mobilizare generală în parcul Semenic - Cheile Carașului.
Articol de Mario Balint, 16 August 2024, 11:55
Temperaturile extrem de ridicate din aceste zile, care au determinat meteorologii să emită o avertizare cod roșu de caniculă pentru Banatul de Munte, lipsa apei din sol și minivacanța de Sf. Maria care a scos iubitorii de drumeții pe drumuri de munte, sînt cei trei factori favorizanți ai incendiilor de pădure și vegetație uscată. Pentru pompierii militari din Caraș-Severin minivacanța a debutat cu cel mai mare exercițiu județean de intervenție la incendii forestiere, desfășurat în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului.
În Caraș-Severin, Incendiile de vegetație din primele șase luni ale acestui an, le-au depășit de trei ori ca număr și suprafață afectată pe cele de anul trecut. Pompierii militari intervin în sprijinul serviciilor voluntare pentru situații de urgență sau, după caz, în sprijinul silvicultorilor, atunci cînd situația o impune. Din fericire, pînă acum, la jumătatea lunii august, Domogledul a refuzat să mai ia foc, iar eforturile salvatorilor profesioniști au fost cruțate. Incendiile de pădure declanșate în Masivul Domogled sînt cele mai periculoase din cauza caracteristicilor coniferelor, extrem de inflamabile, și a solului carstic care se constituie într-un adevărat sistem de aeraj al incendiului.
Și dacă Domogledul, acest Vezuviu al incendiilor de pădure din Banatul de Munte, a fost calm anul acesta, forțele speciale la pace ale ISU SEMENIC au efectuat un exercițiu tematic pentru a rămîne în alertă.
Structurile de intervenție din Caraș-Severin au participat la un exercițiu, organizat în zona Lacului Trei Ape, la limita Parcului Național Semenic. Operațiunea a fost condusă de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic, lt.col. Ionel PetruTilca, scenariul a fost imaginat de adj. Șef Centru Operațional, mr. Anca Balint, pus în pagină de cpt. Elena Timiș, cu sprijinul total al camarazilor din Centrul Operațional.
Exercitiul tactic județean privind gestionarea unitară a unor situații de urgență generate de producerea unui incendiu de vegetație în fond forestier și riscuri asociate pe raza localității Brebu Nou, zona Lacul Trei Ape a urmărit antrenarea efectivelor și verificarea nivelului de pregătire a acestora în gestionarea situațiilor de urgență, a spus lt.col. Ionel Petru Tilca.
Obiectivele acestui exercițiu au fost:
• exersarea cooperării intra/interinstituționale și dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat, optimizarea și creșterea calității misiunilor specifice prin antrenarea structurilor de conducere;
• verificarea funcționării eficienței și compatibilității mijloacelor logistice din dotare stabilite pentru îndeplinirea misiunilor, precum și a modului de gestionare a acestora ;
• instruirea personalului/efectivelor MAI potrivit competențelor pentru elaborarea documentelor de conducere, informare și evaluare;
• antrenarea personalului/efectivelor structurilor MAI și verificarea nivelului de pregătire a acestora.
Peste 100 de participanți din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC”, Serviciul Salvamont-Salvaspeo, Direcția Silvică, Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brebu Nou, Serviciul Județean de Ambulanță, TMK Hidroenergy Reșița, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul Județean de Poliție au urmat pașii descriși în scenariu, au folosit o gamă largă de echipamente și mijloace de intervenție, de la cele individuale, la autospeciale pentru incendii de pădure, ATV-uri și drone.
Exercițiul a fost un succes însă, potrivit Inspectorului Șef, lt.col. Ionel Petru Tilca, următorul va fi și mai bun!