Ionuţ Mişa: Nu se amână trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat
Ministrul de Finanţe a amânat până la 1 iulie plata contribuţiilor, a TVA şi a impozitului pe profit într-un cont unic la Trezorerie
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Decembrie 2017, 18:49
Guvernul a amânat până la 1 iulie plata contribuţiilor, a TVA şi a impozitului pe profit în contul unic de la Trezorerie. Tot în şedinţa de astăzi, Executivul a adoptat măsuri prin care ar putea fi menţinut nivelul actual al salariilor IT-iştilor, al celor din cercetare şi al unor categorii sociale odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Reporterul RRA, Petruţa Obrejan relatează că impozitul pe profit, pe venit şi dividende, dar şi contribuţiile la pensie, sănătate şi şomaj vor fi plătite până la 1 iulie anul viitor în aceleaşi conturi la trezorerie ca şi până acum şi nu într-un cont unic, aşa cum fusese preconizat iniţial.
Motivul amânării termenului de aplicare al acestei măsuri este determinat, în principal, potrivit actualilor guvernanţi, de modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal şi care i-ar obliga pe contribuabili să se conformeze la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative şi de plată.
Ministrul finanţelor publice, Ionuţ Mişa, a dezminţit totodată informaţia apărută în mass media privind amânarea aplicării ordonanţei care reglementează o serie de măsuri fiscal-bugetare şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.
Ionuţ Mişa: "Nu e în discuţie aşa ceva. Ordonanţa îşi urmează cursul în continuare."
Pe de altă parte, executivul a decis instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru întreprinderile care au angajaţi în domeniul IT, în cercetare-dezvoltare, persoane cu dizabilităţi sau angajaţi sezonieri.
Peste 8700 de întreprinderi vor putea beneficia de această schemă pe o perioadă de trei ani, astfel încât salariile nete pentru angajaţii acestora să nu fie diminuate în contextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, începând cu 1 ianuarie anul viitor.
Ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursbile, iar bugetul total prevăzut pentru acordarea acestuia este de 300 de milioane de lei. Ulterior aprobării acestui memorandum, va fi elaborată şi aprobată schema de ajutor de minimis printr-o hotărâre de guvern.