Ionel Cândea despre personalitatea regelui Mihai
Interviu cu directorul Muzeului Brăilean de Istorie, Ionel Cândea, unul dintre cei care l-au cunoscut pe regele Mihai I.
Articol de Radiojurnal, 05 Decembrie 2017, 14:02
Realizator: Care este moştenirea de suflet pe care o lasă României regele?
Ionel Cândea: Cred că este una uriaşă şi pentru mine este cu atât mai dureros faptul că aflu asemenea veste, sigur, aflându-mă în Bucureşti cu anume lucruri. Dar, înainte de orice, aş vrea să spun că am avut onoarea să fiu în preajma Majestăţii Sale cu ocazia vizitei de la Brăila de acum foarte mulţi ani, în 1998, în 19 iunie, Majestatea Sa a acceptat să viziteze o parte a muzeului, adică este vorba de Casa Memorială Perpessicius, unul dintre marii cărturari români de origine brăileană şi care i-au fost dascăli, i-au fost profesori la clasa marelui voievod. Nu mai spun de faptul că am primit peste ani, în 2009, o scrisoare din partea Majestăţii Sale, în care eram încurajat şi în care îmi vorbea despre grija pe care o purtăm cu toţii la Brăila, la muzeul nostru, pentru ceea ce familia regală, de la Carol I şi până astăzi, ne-a lăsat.
Realizator: Multă lume vorbeşte despre regele Mihai ca despre un reper important. În momentul dispariţiei acestuia...
Ionel Cândea: Este un reper uriaş, uriaş în istoria noastră. Gândiţi-vă, până acum o oră, o oră şi câteva minute, era unul dintre martorii cheie şi unul dintre marii oameni de stat din cel de-al Doilea Război Mondial în viaţă şi care a avut un rol cu totul şi cu totul pozitiv, marcând ruperea noastră de puterile Asiei şi alăturarea la Naţiunile Unite, apoi, după aceea, în ceea ce priveşte recuperarea Transilvaniei şi mai departe.
Rolul Majestăţii Sale s-a văzut şi mai departe şi, din păcate trebuie să o spunem, cu complicităţi externe de care nu am ştiut, România apoi a luat un curs pe care în niciun caz Majestatea Sa regele Mihai nu a vrut şi nu a ţinut să-l imprime istoriei noastre; dimpotrivă, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă şi constituţional vorbind pentru a rămane în fruntea ţării şi a înfrunta mai departe destinul, destinul României, la fel cum mai departe, atunci când a fost silit să abdice, a trebuit să rezolve în străinătate o situaţie care îl privea ca rege şi ca, mă rog, cap al unei familii care, iată, astăzi este privată, pierde pe cel mai important membru al său.
Realizator: Vă mulţumim. Am fost în direct cu directorul Muzeului Brăilean de Istorie, Ionel Cândea, unul dintre cei care l-au cunoscut pe regele Mihai I.